Älvsbyn representeras på Folkpartiets landsmöte.

 

Norrbottens landsmötesombud är Anne Kotavuopio Jatko Kiruna, Inger Lundberg Älvsbyn. Johan Wiaant Jokkmokk (ej med på bild) Maja Mello Pajala (längst fram) och Thomas Olofsson Luleå

Norrbottens landsmötesombud är Anne Kotavuopio Jatko (Kiruna), Inger Lundberg (Älvsbyn), Maja Mello (Pajala) och Thomas Olofsson (Luleå). Saknas på bild gör Johan Wiaant (Jokkmokk).

Till helgen, närmare bestämt den 14-17 november, har Folkpartiet liberalerna landsmöte i Västerås. Av Norrbottens fem ombud kommer ett från Älvsbyn. Inger Lundberg ser fram emot träffen.

– Det här blir mitt andra landsmöte och jag tycker det ska bli både intressant, viktigt och roligt.

Landsmötet är extra viktigt i år eftersom att partiet ska ta ställning till nytt partiprogram och behandla över 700 motioner som kommit in till landsmötet, från både länsföreningar och enskilda medlemmar.

Folkpartiet jobbar hårt för att skolan ska bli statlig igen. Man vill också att barnomsorg ska erbjudas på obekväm arbetstid, och menar att förskolan är till för alla barn, även barn till arbetslösa, föräldralediga och utrikesfödda.

Från Norrbotten har man lämnat in flera motioner. En av de viktigaste är en motion om att den offentliga sjukhusvården ska vara statlig för att sjukvården ska vara likvärdig i hela landet.

– Det ska inte spela någon roll var du bor, tycker Inger Lundberg.

Landsmötesombuden står dessutom som medtecknare till många motioner. Inger kommer under helgen att sitta med i utbildningsutskottet. Förra gången satt hon med i integrationsutskottet.

– Då blev jag både förvånad och glad över att jag, tillsammans med andra, kunde påverka utgången i en motion. Det beslutades att folkpartiet skulle verka för barns rätt att slippa bli utvisade tillsammans med missbrukande föräldrar. Motionen hade tidigare fått avslag, men nu gick den igenom. Det var häftigt!

Inger Lundberg avslutar med att berätta att hon intresserar sig särskilt för motioner som rör bygg- och bostadsmarknaden.

– Där har jag både ett och annat att säga. Kanske äntrar jag då också talarstolen om jag törs!

FOTO: Anne Stenlund

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.