Älvsby Lions Club firade sitt 60 års jubileum

17 NOV 2013
Skrivet av :
20131116_lions_080

Alf Granlund president i Älvsby Lions Clubb

På lördagen firade Älvsbyns Lions Club sitt 60 års jubileum med ett tjugotal medlemmar och inbjudna gäster på plats med aktiviteter av olika slag under hela dagen.

Beviset på bildandet för 60 år sedan

Beviset på bildandet för 60 år sedan

Under 1953 ansökte en antal intresserade älvsbybor om rättigheter att starta en egen Lion Club i Älvsbyn, vilket även godkändes av högsta ledningen. Sedan dess har den lilla Älvsbyföreningen med ca 20-30 medlemmar varit väldigt aktiv.

20131116_lions_135

Idag är de gula jackorna på Lion Club:s medlemmarna ett känt inslag i Älvsbyn vid många tillfällen under året som vid:

– Värmande eldar vid extraöppna kvällar på Storgatan, långlördagar och skyltsöndag.
– Älvsby Lucia och hennes kröning,
– Tomtarnas reklambyrå på skyltsöndag.
– Julkorgar till de som blivit änkor/änklingar under året.
– Auktioner.
– Insamlingar som Världens Barn m.m.

Vid lördagens 60 års jubileum, började dagen med en god lunchbuffé för medlemmar och inbjudna gäster på Polar Hotell, som också är Lion Club samlingsplats i Älvsbyn.

20131116_lions_006

Därefter blev det ett besök med rundvandring på Älvsbyhus där Älvsbyns Lion Club också genomfört sin största auktion för Lions Cancerfond i Umeå med hela 181 000 kronor i insamlade medel. Läs mer här.

Efter detta så bjöds det på trerättersmiddag på Polar Hotell och samkväm under hela kvällen där gästande Lions Clubbar från Arjeplog, Luleå, Vuollerim och kommunalrådet Helena Öhlund gästade jubileumet och ett titotal andra clubbar
gav Jubileumsgåvor till jubilaren som oavkortat gick till Lions Cancerfond i Umeå.

I samband med detta berättade även Britta Olsson från Vuollerim att det centralt från Lion:s i Sverige sänts 300 st Lionstält (Isolerade tält, med fast golv) till Filippinerna i samband med första hjälpsändningen från Sverige förra veckan.

Ett antal underhållande charader genomfördes även under kväll, som sedan avslutades med lite dans och samtal i god kamratlig stämning.

Bildspel:

FAKTA om LIONS

Lions Clubs International, ofta benämnd Lions eller Lions Club på svenska, är en ideell välgörenhetsorganisation som bildades i Chicago1917 av affärsmannen Melvin Jones. 1948 kom Lionsrörelsen till Europa och Lions Club Stockholm bildades som den första klubben i Europa.

Medlemmarna arbetar ideellt och utan politiskt eller religiöst ställningstagande för människor i nöd och en värld i fred, efter FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Lions internationella motto är ”We Serve” (Vi hjälper), och det svenska mottot är ”För samhällsansvar och livskvalité”. Lions’ ursprungliga devis var Liberty intelligence our nation’s safety, där initialerna bildade ordet Lions. Utifrån detta antog man ett lejon som symbol. Lions logotyp utgörs av bokstaven L omgiven av två lejonansikten som är höger- res. vänstervända.

Administrationskostnader finansieras genom medlemsavgifter och alla insamlade medel går oavkortat till behövande. I hela världen finns 1,35 miljoner medlemmar i 207 länder och geografiska områden. I Sverige finns 12 200 medlemmar. Lions’ medlemmar är män och kvinnor som arbetar aktivt med aktiviteter för att få in medel till hjälp- och samhällsprojekt. Insamlingsaktiviteter kan vara kulturevenemang, konstutställningar, loppmarknader, aktiviteter för ungdomar och försäljning av lotter med mera.

Hjälpaktiviteterna sker både i Sverige och internationellt. I Sverige sker dessa på lokal och nationell nivå. Internationellt sker det ofta genom Lions Clubs International Foundation (LCIF, som är Lions internationella hjälpfond). Exempel på lokala hjälpaktiviteter är stöd till barn och ungdomar genom program för skolor i värdegrundsarbete samt arbete mot mobbning och droger. På nationell nivå stödjer Lions handikappidrott.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.