Tystnad, tango och dans i världsklass

body-the-media-of-dance

Drygt hundra personer kom till söndagkvällens dansshow på Forum. Världsartister utövade modern dans på ett ytterst ovanligt sätt. Definitioner suddades ut; vem är dansare? Vem är publik?

Föreställningen ”Is body the media of the dance?” var en del av Norrbottensturnén som arrangeras av Dans i Nord och Dansnät Sverige. Till skillnad från tidigare föreställningar i Norrbotten, var det gratis att se föreställningen på Forum i Älvsbyn. 

Världsartisten Vanilton Lakka besökte Älvsbyn tillsammans med kollegerna Chikinho Cloifson Costa och Claudio Henrique de Oliveira. De framförde ett mycket uppskattat nummer, där barn och vuxna på riktigt nära håll fick ta del av modern dans. I föreställningen blandas tystnad och tango med breakdance och street.

Förväntningarna på ett klassiskt framträdande på scen infriades inte. Ingen scen fanns, istället satt besökarna i en stor ring med öppen mitt. Inte heller gavs någon presentation innan föreställningen, ytterst avdramatiserat inleddes dansen istället i tystnad, på ett sätt som först efter en stund fångade publiken. Nyfikenheten växte när dansarna fortsatte att på ett ovanligt sätt visa att dans kan vara så mycket.

Förutom att dansen påverkar omgivningen, påverkar omgivningen också dansen. Leksaksbilar som släppts lösa styr dansarna, precis som publiken. Publiken sade ”stop” eller ”go” för att stoppa eller starta om dansandet. Här är publiken i högsta grad delaktig.

Mot slutet av föreställningen spändes snören kors och tvärs mellan personerna i publiken, som fick hålla i nätet av snören, under tiden som nästa del av framträdandet tog fart. Efter en kort introduktion av Vanilton Lakka, inbjöds barn och vuxna att delta i dansen. Scenen, som inte var en scen, fylldes med barn i alla åldrar och föreställningen avslutades med publiken som dansare, till musiken från Mission impossible.

Efteråt flockades barnen runt dansarna för att få autografer. Det gavs utrymme för frågor och samtal, och även att höra av sig efter föreställningen.

Det blir svårt för framtida dansuppträdanden att toppa den här lekfulla föreställningen!

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.