Tusentals tappar skoterkortet

forarbevis-terrangskoter

24 000 skoterförare i Sverige har inte ansökt om förnyat förarbevis för skoter. Nära 5000 av dessa bor i Norrbotten. Mediauppbådet och protesterna i januari hjälpte inte helt och hållet; bara hälften skickade in sin ansökan.

Protesterna var många och högljudda när många snöskoterförare riskerade att bli utan förarbevis. När frågan gick till regeringsnivå beslutades att förlänga ansökningstiden. I dagarna skickas en sista påminnelse ut till berörda personer.

I januari var det 10 000 skoterförare som missat att ansöka. Hälften av dessa behåller sina förarbevis. Nära 5000 norrbottningar har trots detta inte skickat in sin ansökan. Den första november förlorar dessa sina förarbevis och därmed även rätten att framföra en snöskoter. De måste utbilda sig och klara nytt prov för att få köra snöskoter igen.

– Naturligtvis är det bekymmersamt, säger Katarina Fröberg, direktör på Transportstyrelsen, till NSD idag.

Kör man utan förarbevis är det klassat som olovlig körning och är således straffbart. Men ännu är det en månad kvar. Ansökan ska vara inne senast den 1 november för att behålla giltigheten på kortet.

förarbevis

2 398 av skoterförarna som inte förnyat sina förarbevis är födda 1983 eller senare, alltså en yngre grupp. Troligtvis spelar det liten eller ingen roll att det kostar 150 kr att förnya förarbeviset. Summan räknas som försumbar.

1 oktober 2009 – separat körkort för snöskoter och moped klass 1 införs.
31 december 2012 – personer med förarbevis utfärdat 1 januari 2000 – oktober 2009 ska skicka in ansökan om nytt förarbevis.
1 januari 2013 – massiva protester mot indragningen av förarbevisen.

Fotnot: För förarbevis moped klass 1 har 499 norrbottningar ännu inte förnyat sina förarbevis.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.