Kyligt mottagande av tågresenärer i Älvsbyn

23 OKT 2013
Skrivet av :
FOTO: EGON BERGLUND

FOTO: EGON BERGLUND

Morgontåget från Stockholm anländer till Älvsbyn klockan 04:45. Men vänthallen öppnar inte förrän en timme och en kvart senare. Det kan bli ett kyligt mottagande för resenärer som ska vidare med buss mot Piteå och som tvingas vänta i 44 minuter.
– Är det inte av ert intresse att vi resenärer kan göra en resa utan att riskera att frysa ihjäl vid byte mellan tåg och buss? undrar Egon Berglund från Bergsviken.

Egon har reflekterat över problemet utifrån egna erfarenheter. Den 14 oktober kom han med morgontåget som anlände punktligt sex minuter i fem på måndagsmorgonen. Men bussen till Piteå den avgick först 05:38.
– När jag nu anlände satt det en tidning gammal tidning i dörren så att vi tre passagerare som skulle vidare med buss till Piteå kunde komma in i värmen, berättar Egon.
Men det var bara tur. Eller så hade någon snäll själ visat sitt förbarmande. För egentligen öppnar inte väntsalen i Älvsbyns tågstation förrän klockan 06:00.
Vad händer när termometern visar på minus 35 grader?
– Nu var det inte så kallt , men hur tänker SJ? Är det meningen att passagerare skall stå ute i kylan och vänta på bussen ? Skall passagerare förlita sig på att en vänlig själ varje morgon sticker in en tidning i dörrspringan? undrar Egon.
Han bollade frågan vidare till SJ och jämförde med flyget där ankomst- och avgångshallar alltid är öppna. Men statens järnvägar frånsäger sig allt ansvar.
– SJ har inte hand om stationshusen och vi kan inte vara med och påverka öppettiderna. Vi på SJ har tyvärr ingen information om vilka öppettider som gäller för stationshuset i Älvsbyn. Vi tror att stationen drivs av kommunen och vi rekommenderar att du vänder dig till Älsvbyn kommun om du har frågor om öppettider, svarar Samanta Lööf på SJ:s kundtjänst.
Egon Berglunds frågeställning är viktig och relevant. Annars finns risken att första upplevelsen av Älvsbyn blir allt annat än angenäm för ankommande resenärer. Är det någon som har svaret på hur vänthallens öppettider ska regleras i vinter. I sådana fall hör gärna av er till Älvsbyn Just Nu.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.