Jublet fastnade i halsen – nu stundar istället kvalfylld väntan för Älvsbyn

06 OKT 2013
Skrivet av :

Kvalfyllt (34)BILDEXTRA: Oj vilken dramatik! Älvsbyn trodde sig ha säkrat avancemanget till division fyra efter 1-1 (0-0) hemma mot Luleå FF. Men då inträffade det osannolika. Norrfjärden, som låg under med 0-2 fram till den 80:e matchminuten, vände och vann med 3-2 borta mot IFK Luleå. Nu ligger Älvsbyns öde i händerna på lagen som kvalar till division III.

Kvalfyllt (35)

En poäng skulle räcka för att ta andraplatsen i kvalgruppen och direktavancemang till fyran. Det trodde nog de allra flesta.

Allt tydde också på detta eftersom rapporterna från Skogsvallen i Luleå gav vid handen att Norrfjärden var på väg att förlora. Därför blev det stort jubel och kramkalas bland de grön-vita när domaren Ulf Fahlman blåste av matchen på Älvåkra.

Älvsbyns kvittering till 1-1.

Älvsbyns kvittering till 1-1.

Älvsbyn hade ju klarat 1-1.

Men…det som inte fick hända – ja, det hände. Norrfjärden mirakelvände och gjorde tre mål under matchens sista tio minuter. Nu står Älvsbyns hopp till Ersnäs, Heden eller Skogså. Alla de tre uppräknade Norrbottenslagen spelar kval om en plats till division tre tillsammans med Västerbottenslaget Lycksele.

Kapten Sundman var bäst på plan.

Kapten Sundman var bäst på plan.

Älvsbyn går upp till fyran om något av de tre lagen från vårt nordligaste län vinner kvalgruppen. Skulle Lycksele kvala sig upp tvingas ÄIF fortsätta i femman. Men så otur kan väl ändå inte Älvsbyn ha..?

Så här nära var Petter Westerlund att näta redan i första halvlek men gästernas målvakt fick ut en tå och lyckades rädda.

Så här nära var Petter Westerlund att näta redan i första halvlek men gästernas målvakt fick ut en tå och lyckades rädda.

Matchen då? Ja, Älvsbyn inledde första halvleken nervöst men spelade upp sig efter hand och skapade ett antal chanser. Bland annat hade Petter Westerlund två bra lägen. Men båda lagen fick gå mållösa till pausvilan.

I andra halvlek upprepade sig samma mönster.

– Vi blev passiva under inledningen av båda halvlekarna, medgav tränaren Kjell Ernstsson.

I momentet före Luleå FF:s ledningsmål borde Älvsbyn ha fått en frispark. Mohammad Moktar Salt blev bryskt nedbrottad med ett klassiskt livtag. Men domaren Ulf Fahlman valde att fria. Men den här bilden bevisar att han hade fel.

I momentet före Luleå FF:s ledningsmål borde Älvsbyn ha fått en frispark. Mohammad Moktar Salt blev bryskt nedbrottad med ett klassiskt livtag. Men domaren Ulf Fahlman valde att fria. Fast den här bilden bevisar att domaren faktiskt hade fel.

I den 55:e minuten tog också gästerna Luleå FF ledningen genom Christoffer Karlsson. Men det fick faktiskt Älvsbyn att vakna till.

18 minuter senare kvitterade Petter Westerlund på ett skott från 16 meter.

– Riktigt härligt! jublade Petter efter slutsignalen.

Älvsbyn hade sedan lägen till fler mål....

Älvsbyn hade sedan lägen till fler mål….

Då var det stort kramkalas på Älvåkra. Alla trodde att avancemanget var säkrat.

Då, mitt i all glädjeyra, kom chockbeskedet att Norrfjärden vänt.

Språngnick i försvarsarbetet av kapten Sundman.

Språngnick i försvarsarbetet av kapten Sundman.

Efter matchen åkte både Älvsbyns herr- och damlag ner till Skellefteå för att fira säsongen. Älvsbyns förstalag på herrsidan förlorade ju bara två matcher under hela säsongen. Damerna svarade för en framgångsrik höstomgång vilket belönades med nytt kontrakt i division II norra.

Frågan är bara om det blev något firande för herrarna..?

Nu väntar ju en kvalfylld väntan.

Det är lätt att gissa vad snackisen på middagen handlade om.

Bäst i Älvsbyn denna oktoberlördag var lagkaptenen Anders Sundman. Han gjorde en närmast felfri insats. Kapten Sundman tog kommandot från första sekunden och såg ut att styra den grön-vita skutan uppåt i seriesystemet.

Hur det blir..? Ja, än vet vi inte svaret.

Dramatiken fortsätter…

Se bildspel från matchen nedan:

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.