”Hellre en skatepark än ungdomsgård – men helst egna datorer”

23 OKT 2013
Skrivet av :
Julia Öberg och Caroline Bengtsson ledde Ungdomstinget för grundskoleeleverna tillsammans med Anton Berg. Anton insjuknade dock under dagen och saknas därför på bild.

Julia Öberg och Caroline Bengtsson ledde Ungdomstinget för grundskoleeleverna tillsammans med Anton Berg. Anton insjuknade dock under dagen och saknas därför på bild.

En skatepark stod högt upp på önskelistan när grundskolans elever träffade politiker och tjänstemän på det årliga Ungdomstinget. 
– Men mest av allt önskar vi oss egna datorer på skolan, hälsade eleverna.

Gymnasieeleverna i sin tur framförde önskemål om bättre belysning på vägen upp till ridstallet och egna bilparkeringar men belyste även drogproblemen i Älvsbyn.

Rund-bords-samtal. Här är en bild från ett av grupprummen.

Rund-bords-samtal. Här är en bild från ett av grupprummen.

Helena Öhlund, kommunalråd, hälsade ungdomarna välkomna och betonade betydelsen av Ungdomstinget.

– Demokrati är oerhört viktigt. Att samtala med er unga är fantastiskt vitaliserande och nyttigt för oss, menade hon och lovade att politikerna ska bli bättre på att hörsamma ungdomarnas önskemål och tankar.

Helena Öhlund välkomnade också Älvsbyns unga att delta i visionsarbetet 2030.

– Säg vad ni tycker om framtiden och hur ni vill forma den.

Humöret var glatt under Ungdomstinget.

Humöret var glatt under Ungdomstinget.

Under Ungdomstinget diskuterades dock främst mer närliggande frågor. Grundskoleeleverna ville ha nya soffor och mer utomhusutrustning till framförallt skolan i Vidsel. Dessutom framfördes krav på bättre fungerande datorer. Maskinerna i datasalarna är i dåligt skick. Många tangentbord saknar tangenter beroende på skadegörelse. Andra datorer krånglar och stänger ibland av sig själva mitt under pågående skrivande vilket gör att arbeten går förlorade.

Helst ville eleverna ha egna datorer som de under kontrakt ansvarar för själva och som kan följa varje enskild elev till och med gymnasiet. Men en annan lösning med datavagnar diskuterades också.

Högt upp på önskelistan står också en skatepark. Ungdomarna föreslog att den placeras på gräsytorna vid Älvåkraskolan. Tinget beslutade att tillsätta arbetsgrupper som får undersöka alla frågorna lite grundligare, det vill säga skatepark, datorer och utrustning utomhus.

Joel Groth ledde Ungdomstinget för gymnasieeleverna tillsammans med...

Joel Groth ledde Ungdomstinget för gymnasieeleverna tillsammans med…

Gymnasieeleverna framförde önskemål om egna parkeringar eftersom många kör bil eller epa-traktor till skolan. En inventering av parkeringsplatser föreslogs.

...Lydia Wikström, elevrådets ordförande.

…Lydia Wikström, elevrådets ordförande.

Ett annat bekymmer är den dåliga belysningen på väg upp till Älvsby Ridklubb.

– Det blir fler och fler ungdomar på anläggningen. Saknaden av belysning utgör en fara, påpekade Lydia Wikström, elevrådets ordförande och själv framgångsrik ryttare.

En lösning är möjligen att flytta den gamla belysningen från Älvåkra idrottsplats upp till stallbacken.

Gymnasieeleverna tycker också att kommunen bör ta tag i drogproblemen bland ungdomar.

– Allt fler använder droger. Många gymnasieelever vill också legalisera användningen av cannabis. Tyvärr förekommer även droger bland ungdomar i lägre åldrar, som på högstadiet, upplyste Lydia.

Utökat samarbete med polisen och informationsmöten efterlystes.

Även mjölken kom upp till diskussion. I dag saknas ett fungerande alternativ för laktosintoleranta. De paket som finns står ofta framme i rumsvärme allt för länge. En automat med fräsch och kyld laktosfri mjölk efterfrågades. Problemet är bara att någon sådan inte finns att uppbringa för tillfället.

Kanske något för mejerierna att utveckla.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.