Har Älvsbyn Sveriges bästa kor?

Systrarna Barbie

Systrarna Barbie 2403 och 2404 på Elmia lantbruk.

På fredag ska systrarna Barbie 2403 och Barbie 2404 visas på mässan Elmia Lantbruk, djur och inomgård, som pågår den 23-26 oktober. Isakgården Holstein passar på att sätta Älvsbyn på kartan. 

– Mässan pågår i fyra dagar, och imorgon får vi se vem som blir Sveriges bästa svarta ko, berättar mjölkbonden Anki Sandin. Hon har med sig två kor från gården i Älvsbyn.

Elmia Lantbruk Djur & Inomgård är Sveriges största lantbruksmässa. Elmia höll lantbruksmässa första gången 1961 och i år är det 39:e gången det är mässdags för lantbruksbranschen på Elmia i Jönköping.

I år står djurens hälsa och lantbrukets ekonomi i fokus på mässan. Det blir seminarier, demonstrationer och aktiviteter inom djurvälfärd, säker djurhantering, nya affärsmöjligheter med mera.

165 mjölkkor och 100 köttdjur ska alla in i visningsringen för att bedömas och poängsättas i olika klasser. Barbie 2403 och 2404 kommer tillsammans med ett 50-tal andra Holsteins visas i ringen, för att förhoppningsvis placeras högt på listan i kampen om Sveriges bästa svarta ko.

Att åka 130 mil med sina djur till en tävling, visar att man antingen hoppas på en framskjuten placering, eller helt enkelt bara älskar att delta i de evenemang som arrangeras. Oavsett vilket så håller vi tummarna att Älvsbykorna lyckas bra på mässan.

SARA-klassen är en utmärkelse som delas ut till den ko som är frisk, har kalvat många gånger och ger mjölk av hög kvalitet. Dessutom ska den vara vacker. Förutom tävlingen på plats, utses även webbens SARA-ko 2013. I skrivande stund har Barbie 2404 hamnat på en sjätteplats på webben. Än finns tid att förbättra den placeringen.

– Ni som inte kan vara på Elmia och uppleva denna fantastiska Barbie, kan i alla fall gå in och rösta fram henne på webben, tycker Caroline Öberg.

Imorgon, fredag, koras Sveriges bästa kor, och på lördag tävlar Caroline Öberg i Showmanship med två av Holsteinkorna från Isakgården.

FOTO: Isakgården Holstein, Caroline Öberg

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.