GIRLPOWER – driver Älvsbyns handelsutveckling framåt

16 OKT 2013
Skrivet av :
I Älvsbyn domineras handeln av kvinnliga företagare. 
– Vi har en härlig drivkraft som för utvecklingen framåt, säger Lisa Lundström, ägare av sko- och modebutiken Helenas – med stil.
I Älvsbyn kommer kvinnorna på bred front inom näringslivet. Här är några av dem som ser till att driva handeln framåt. Bakre raden: Eva Linbäck, Berit Linneruth, Anna Öberg Andersson, Åsa Palm, Maria Karlsson, Sandra Granström och Ida Dahlqvist. Mellersta raden; Maria Bergman, Anna Gårding, Ida Öberg, Åsa Carlsson, Ingvor Wallin och Eva Larsen. Längst fram; Lisa Lundström.

I Älvsbyn kommer kvinnorna på bred front inom näringslivet. Här är några av dem som ser till att driva handeln framåt. Bakre raden: Eva Linbäck, Berit Linneruth, Anna Öberg Andersson, Åsa Palm, Maria Karlsson, Sandra Granström och Ida Dahlqvist. Mellersta raden; Maria Bergman, Anna Gårding, Ida Öberg, Åsa Carlsson, Ingvor Wallin och Eva Larsen. Längst fram; Lisa Lundström.

2009 utsågs Älvsbyn till Sveriges mest jämställda kommun av organisationen Företagarna. Redan då hade kommunen högst andel kvinnliga företagare.
Kvinnorna i Älvsbyn har alltid varit starka. Uno Westerlund, fil. doktor i historia, med rötterna i byn Manjärv, men numera bosatt i Uppsala, har funderat över fenomenet.
– Förr var Älvsbyn en utpräglad skogs- och jordbrukskommun. Kvinnorna hade ansvarsfulla uppgifter. Inte minst när mannen i huset, under långa perioder, åkte iväg till skogs på förtjänst. Då var det kvinnorna som på egen hand skötte både gård och djur.
Westerlund tror att detta skapade en slags entreprenörsanda.
– Kvinnorna fick en stark självkänsla. Det i sin tur har lett fram till att så många startat företag.
Många idéer
De flesta butikerna på centralorten drivs och ägs av kvinnor. Många av dem relativt unga. Något som märks. Idéerna om hur handeln ska utvecklas är många liksom aktiviteterna med exempelvis kvällsöppna butiker och tjejkvällar.
– Vi har jättekul tillsammans. När vi gör någonting möter vi ett fantastiskt stöd av folket. Jag tycker att tjejerna här i Älvsbyn driver utvecklingen framåt, säger Lisa Lundström.
Jämställdhet skapar tillväxt
Hon får medhåll av Älvsbyn kvinnliga kommunalråd Helena Öhlund.
– Med kvinnors medverkan skapas tillväxt. Det kvinnliga företagandet i Älvsbyn växer både inom handeln och tjänstesektorn, vilket är glädjande. Hållbar tillväxt förutsätter ett jämställt samhälle. Vi behöver både manliga och kvinnliga entreprenörer. I Älvsbyn finns just nu en enorm drivkraft, tycker Helena.
Kvinnligt även i andra sammanhang
Att det finns ”Girlpower” i kommunen märks även i andra sammanhang. Det är ingen tillfällighet att ordföranden i lokalavdelningen av Företagarna heter Elisabeth Nordström. Även Köpmannaföreningen har en kvinnlig ordförande; Birgit Nilsson.
– Ibland vore det önskvärt med fler män inom handeln. Då kanske ”tjattret” på Köpmannaföreningens möten skulle minska, säger Anna Gårding, med ett skratt.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.