Från Teuger till Pålträsk och vidare till Paris

31 OKT 2013
Skrivet av :

Månadens upplaga av företagarfrukosten gick som planerat av stapeln under förra fredagsmorgonen. Ett flertal företagare samlades som tidigare på Polar Hotell för att inta en frukost och berätta om hur läget ser ut. Denna frukost fanns ett par nya ansikten representerade bland borden.

201310_frukost_015

Men först ut på dagens agenda var helgens festligheter som ägde rum på Hotell Storforsen, Näringslivsgalan 2013. Ett flertal besökare närvarade under lördagens festligheter för att mingla, skapa band och självklart vara med under prisceremonin där bland annat årets rookie, företagare, pärla och ambassadör presenterades.
– Vilken fest vi hade och vad roligt det var. Det finns ju så många duktiga företagare i Älvsbyn och det är viktigt att vi anordnar något sånt här som visar vår uppskattning. Alla är ju pärlor på sitt sätt, berättar kommunalråd Helena Öhlund.
Länk till nomineringsfilmerna finns på galans hemsida www.naringslivsgala.se.

Nya ansikten presenterade sig

201310_frukost_004
Under morgonmötet fick ett par färska företagare visa upp sig och berätta om sina verksamheter. Först ut var vidselbon Johanna Lundberg som arbetar på Chokoland. Företaget har två anställda och säljer konfektyrer och kakor. Något som fick det att vattnas i munnen på flertalet besökare.
– Det är jättekul att få vara med och starta ett företag, berättade hon.

201310_frukost_007

Näste man till rakning var Allan Johansson, chef på Byggtjänst Norrfjärden Älvsbyn AB. Byggföretaget startade för drygt tre decennier sedan i Norrfjärden. För ett tag sedan blev Allan erbjuden att ta över företaget, vilket han var positiv till. Sedan dess har han lagt till Älvsbyn som ett av verksamhetsområdena. Senaste arbetet i Älvsbyn är Elkedjans nya utbyggnad.
– Vi jobbar mycket åt företag, men även också åt privata kunder, berättar han.

201310_frukost_010

Sedan var det dags för näste byggmästare att ta över ordet, den före detta rektorn Nicklas Häggström som bytte skolbänken till snickarbänken. I somras startade Nicklas det tvärånbaserade företaget Nicklas Häggströms Bygg & Renovering AB, och har sedan dess arbetat lite här och var i fyrkanten.
– Jag pysslar i princip med allt. Till exempel utbyggnader och så vidare. Men jag målar inte, det överlåter jag till Ambjörn, berättar han och syftar på Ambjörn Karlsson från Pitedalens Måleri.

201310_frukost_014

Älvsbyn har även fått en ny auktoriserad redovisningskonsult. Nytillskottet heter Stina Lundberg och företaget heter Kontera i Norr AB och drevs tidigare av hennes far.

Nytt på G i filmvärlden

201310_frukost_018
Att Älvsbyn drabbats av stjärnglans har nog ingen undgått att märka. Filmteam på filmteam har använt sig av Älvsbyns vackra landskap i filmer som Isdraken, En enkel till Antibes och I lodjurets timma. En av alla kändisar som gästat byn är Börje Ahlstedt, känd för dom yngre som Ronja Rövardotters pappa Mattis. I början av nästa år återkommer Börje till Älvsbyn. Denna gång för en mindre kortfilm. Randolf Eriksson, näringslivssekreterare i Älvsbyn, avslöjade också att Älvsbyn kommer att vara värd för ett franskt filmteam snart. Teamet kommer att tillbringa fyra dagar i kommunen för att spela in en kärleksfilm. Filmen kommer att spelas in på tre platser, Teuger, Pålträsk och Paris.
I januari återkommer den talande älgen i filmen A Christmoose story till Älvsbyn. Denna gång på vita duken. Då kommer det nämligen att vara filmpremiär.

Fullbokat på Kanis

201310_frukost_022
Ett flertal nya husvagnsparkeringar har skapats vid foten av Kanisbacken. Redan för ett tag sedan var samtliga 40 stycken platser fullbokade. Ifjol var antalet bokningar nere på ett 10-tal och för tre år sedan knappt en handfull. Men kommunen ser positivt till det glädjande beskedet och hoppas att vinden har vänt och att fler väljer att parkera där med sin husvagn. Även ett nytt servicehus kommer inom en snar framtid att sättas upp av Älvsbyhus. Nytt i år uppe på Kanis är att backen kommer att hållas öppet även på fredagar. Man pratar även om att restaurera badhuset så att gästerna har ett alternativ att välja om vädret är för dåligt för skidåkning.
Från Älvsbyn till Arvidsjaur och Kina.

201310_frukost_034

Linus Granberg från Granbergs buss meddelade att dom har tagit sig in på arbetsmarknaden i Arvidsjaur och köpt ett flertal bussar där.

201310_frukost_036

 

Kent Johansson från Älvsbyhus berättade att företaget tillverkar 19 till 20 kåkar i veckan och att det går hyffsat bra i Norden, förutom i Finland. Där går det dåligt. Därför kommer företaget att eventuellt köra tredagarsvecka där.
– Det finns ljus, men det är tufft, berättar Kent.

201310_frukost_028

För en tid sedan besökte bland annat näringslivschef Per Jonsson och Helena Öhlund den kinesiska staden Lanzhou i provinsen Gansu. Där träffade dom bland annat landets näringslivsminister och ett flertal olika tjänstemän för att knyta kontakter och se på framtiden. Fokuset låg på gruvor, datalagring, vindkraft och biltest. Mycket nyttig information fanns att hämta där och ett flertal kontakter knöts. Flera visitkort lämnades ut av dom som vart intresserade av att investera i lavergruvan. Pär Jonsson berättade även om bolaget Invest in Norrbotten AB, ett bolag som drivs av länets kommuner och har som uppgift att ragga investeringar till länet.

 

Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.