Fika för en god sak

07 OKT 2013
Skrivet av :

Det 17 oktober är det dags för årets stora fikapaus! För femte året i rad anordnas Fairtarade Challenge i hopp om att samla människor över hela Sverige till att fika rättvisemärkt tillsammans.

Fairtrade-Challenge-2013-720x300px

Konceptet är lika enkelt som tidigare år: under en och samma dag ska så många som möjligt samlas och fika Fairtrademärkta produkter.

Så fika hemma vid frukostbordet, med kolegorna på jobbet eller med dina vänner på ett café och passa på att anmäla ett eget lag här.

 

I Älvsby församling kan man man fika uppe på församlingsgården mellan klockan 12-14.

Anna-Sol Renberg, Diakon Älvsby församling.

Anna-Sol Renberg, Diakon Älvsby församling.

– Kom och delta du med, och hjälp oss slå förra årets rekord, hälsar Diakon Anna-Sol Renberg.

 

Vad är Faritrade?

Faritrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

 

Det finns ett brett utbud med rättvisemärkta produkter.

Det finns ett brett utbud med rättvisemärkta produkter.

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter i de flesta svenska butiker, men också på caféer, hotell och andra ställen där det serveras mat och dryck. Det finns Fairtrade-märkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, bollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.

 

Källa: Faritrade.se

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.