Fairtrade-fika på församlingsgården

Carina Lundberg, Anna-Sol Renberg och Anna-Karin Thorngren Bergman, fanns på plats när fikaserveringen började klockan 12.

Carina Lundberg, Anna-Sol Renberg och Anna-Karin Thorngren Bergman, fanns på plats när fikaserveringen började klockan 12.

Mellan klockan 12.00 och 14.00 kunde man fika gratis på Församlingsgården. Älvsby församling med bland andra diakon Anna-Sol Renberg bjöd nämligen på Fairtrade-märkt kaffe, te och fikabröd.
– Det finns fler varor än man tror som går att köpa med fairtrade-märkning, berättar Anna-Sol.

Fairtrade är en oberoende märkning av bland annat livsmedel, men även kläder och andra produkter kan förses med märkningen om de uppfyller kraven. Ofta sammanfaller kraven med de kvalifikationer som krävs för en KRAV-märkt vara, därför ses ofta de två märkningarna på samma produkt.

Anna-Sol Renberg

Anna-Sol Renberg

– Det är ju jättebra att man inte behöver välja mellan vad som är bra för människor eller vad som är bra för miljön, tycker Anna-Sol.

Fairtrade Challenge är en kampanj som på ett lättsamt sätt att sprider kunskap om Fairtrade. Man vill visa hur lätt det är att skapa bättre förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer genom att välja Fairtrade-märkt.

I Älvsbyn bjöd Älvsby församling och Studieförbundet Vuxenskolan på fika under Fairtrade Challenge 2013. Sedan i fjol har antalet deltagare i Sveriges Fairtrade Challenge ökat med nästan det dubbla. Under 2013 summerades antalet deltagare, 475 000 deltagare i 6000 fikapauser är summan för i år.

Siffror från Älvsbyn kommer senare.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.