Dykare sänker ledningar

dykare

Nyfikna tipsare undrar vad som är på gång när dykare figurerar på Muskussjön. Vi har svaret. Firman Sport & dyk med säte i Lycksele har fyra dykare igång för att sänka löst liggande ledningar och slangar i såväl sjöar som älvar. 

Per Bertheim, VD och ägare av Sport & dyk i Lycksele

Per Bertheim, VD och ägare av Sport & dyk i Lycksele

– Vi försöker rationalisera och slå samman flera uppdrag på en ort när vi ändå åker iväg. Nästa stopp blir Manjärv, berättar Per Bertheim, VD, och fortsätter:
– Där ska vi sänka vattenledningar.

I förrgår sänkte gruppen vattenledningar i Piteälven, Vidsel. Vid bron mot Manjärv och Vistträsk hade slang flutit upp och risken var stor att isen skulle ta den med sig.

Det nuvarande uppdraget, tilldelat från Vattenfall, sker i Muskussjön, där man förflyttar sig med en rejäl flotte. Flotten är konstruerad liknande ett pussel, den kan därför snabbt anpassas efter behov; lång, bred, hål i mitten och så vidare. Extrabonus är att den är smidig att transportera på ett vanligt kåpsläp.

En hel del motorljud hörs, det är motorn som skapar vattentrycket i den slang som används för att spola upp diken på botten av sjön. I diket läggs , i det här fallet, elledningen ner, därefter täcks den med bottenmaterial.

Från flotten sköts vattentryck och kontakt med dykaren i vattnet.

Från flotten sköts vattentryck och kontakt med dykaren i vattnet.

Man turas om att jobba under ytan. Under vattnet har dykaren kontakt med flotten via headset. Ofta kan bilen med luft, el och annat nödvändigt, kopplas direkt till dykaren.

– Men när vi jobbar så här spritt som vi gör i till exempel den här sjön, är det inte tillräcklig räckvidd. Därför måste vi ha egna tuber och köra pumpen på flotten för att få trycket i slangen.

Dykaren jobbar hårt med sina uppgifter. Hela dagen har dykgruppen arbetat på och i Muskussjön.

Dykaren jobbar hårt med sina uppgifter. Hela dagen har dykgruppen arbetat på och i Muskussjön.

Sport & dyk har 35 år i branschen, ägaren och Per Bertheim har i många år hållit dykutbildningar i hela norr- och västerbotten. Kursdeltagare har varit både militära och civila. Idag finns dock inte tid att utbilda i samma omfattning som tidigare.

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.