Dykare sänker ledningar

03 OKT 2013
Skrivet av :

dykare

Nyfikna tipsare undrar vad som är på gång när dykare figurerar på Muskussjön. Vi har svaret. Firman Sport & dyk med säte i Lycksele har fyra dykare igång för att sänka löst liggande ledningar och slangar i såväl sjöar som älvar. 

Per Bertheim, VD och ägare av Sport & dyk i Lycksele

Per Bertheim, VD och ägare av Sport & dyk i Lycksele

– Vi försöker rationalisera och slå samman flera uppdrag på en ort när vi ändå åker iväg. Nästa stopp blir Manjärv, berättar Per Bertheim, VD, och fortsätter:
– Där ska vi sänka vattenledningar.

I förrgår sänkte gruppen vattenledningar i Piteälven, Vidsel. Vid bron mot Manjärv och Vistträsk hade slang flutit upp och risken var stor att isen skulle ta den med sig.

Det nuvarande uppdraget, tilldelat från Vattenfall, sker i Muskussjön, där man förflyttar sig med en rejäl flotte. Flotten är konstruerad liknande ett pussel, den kan därför snabbt anpassas efter behov; lång, bred, hål i mitten och så vidare. Extrabonus är att den är smidig att transportera på ett vanligt kåpsläp.

En hel del motorljud hörs, det är motorn som skapar vattentrycket i den slang som används för att spola upp diken på botten av sjön. I diket läggs , i det här fallet, elledningen ner, därefter täcks den med bottenmaterial.

Från flotten sköts vattentryck och kontakt med dykaren i vattnet.

Från flotten sköts vattentryck och kontakt med dykaren i vattnet.

Man turas om att jobba under ytan. Under vattnet har dykaren kontakt med flotten via headset. Ofta kan bilen med luft, el och annat nödvändigt, kopplas direkt till dykaren.

– Men när vi jobbar så här spritt som vi gör i till exempel den här sjön, är det inte tillräcklig räckvidd. Därför måste vi ha egna tuber och köra pumpen på flotten för att få trycket i slangen.

Dykaren jobbar hårt med sina uppgifter. Hela dagen har dykgruppen arbetat på och i Muskussjön.

Dykaren jobbar hårt med sina uppgifter. Hela dagen har dykgruppen arbetat på och i Muskussjön.

Sport & dyk har 35 år i branschen, ägaren och Per Bertheim har i många år hållit dykutbildningar i hela norr- och västerbotten. Kursdeltagare har varit både militära och civila. Idag finns dock inte tid att utbilda i samma omfattning som tidigare.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.