Dags att sko om till vinterdäck

02 OKT 2013
Skrivet av :

vinterdäck

Har du bytt däck? Min bil har nya sulor. En vanlig fras så här i däckbytartider. Nu är det nämligen tillåtet att förse bilen med dubbdäck. Kravet på vinterdäck kommer dock inte förrän den första december.

Den som har körkort har pluggat in de datum som gäller, ändå kan det vara bra med en liten påminnelse. Däckbytarverkstäder inleder nämligen sin högsäsong, och det kan vara bra att boka i god tid.

regler-vinterdäck

Vad gäller?

Under perioden 1 december till och med 31 mars ställer vi i Sverige särskilda krav på vilken typ av däck en bil ska ha när det är vinterväglag. Kraven gäller såväl lätta och tunga fordon som svensk- och utlandsregistrerade fordon. Dubbdäck får användas även utanför dessa datum om det är eller befaras bli vinterväglag.

vinterväglag

Vad är vinterväglag?

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Vid tveksamhet är det Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

dubbdäckHur vet jag att jag har vinterdäck? 

Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Vinterdäck ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow). Dubbdäck får användas från och med 1 oktober till och med 15 april.

 

Hur mycket mönster måste det finnas på vinterdäcken?

Vid vinterväglag ska mönsterdjupet på däcken ska vara minst 3 millimeter. När bilen har dubbdäck är det också ett måste att släpvagnen också har dubbdäck vid vinterväglag.

Fler frågor om vinterdäck och gällande regler? Läs mer på Transportstyrelsens sida.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.