Centern vill att Årets By utses även i Älvsbyns kommun varje år

18 OKT 2013
Skrivet av :

Mathilda ViklundI många andra kommuner utses Årets by varje år. Men inte i Älvsbyn. Det vill Matilda Wiklund, centerpartiet ändra på. I en motion till kommunfullmäktige föreslår hon att Årets By i Älvsbyn ska utses första gången år 2014 och att det ska ske återkommande efter det.

 

Läs hela hennes motion nedan:

I Älvsbyns kommun finns många aktiva byaföreningar och eldsjälar som på ideell basis anordnar aktiviteter på för invånarna i den egna byn och även för andra som vill besöka dem. Ofta är det aktiviteter som svetsar samman de som bor just där i byn och gör att även andra kan se vilka fördelar som finns med att bo där. Inte sällan syns detta i massmedia och gör att bilden av Älvsbyn som en attraktiv kommun att bo i, stärks.
Det arbetet är bara möjligt för att byarnas invånare själva vill ha en levande landsbygd med god tillgång till varierad kultur och fritid. Detta tycker vi i Centerpartiet att kommunen ska stödja ännu mer än idag. Det kan marknadsföra kommunen ännu mer externt och visar att vi stöttar de ideella krafterna så att de aktiva känner att de vill fortsätta att arbeta för en levande landsbygd.
Därför anser Centerpartiet i Älvsbyn att det är dags att återkommande utse Årets By även i Älvsbyn kommun. Att bli utnämnd till Årets By kan medföra en mindre ekonomisk summa så som i Piteå men framför allt handlar det om ett erkännande för den aktuella byns invånare och deras engagemang.
Med hänsyn till detta föreslår Centerpartiet:

  • …att Älvsbyns kommun ska återkommande utse Årets By i kommunen.
  • …att Näringslivskontoret och Fritid- och kultur får i uppdrag att gemensamt utforma hur och när det lämpligast ska genomföras.
  • …att Årets By ska utses första gången år 2014 och att det ska ske återkommande efter det.”

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.