Årets SARA-ko finns i Älvsbyn

Barbie 2404 - årets SARA-ko 2013.

Barbie 2404 – årets SARA-ko 2013.

Fredagens koutställning på Elmia bjöd på många glada hejarop, även en och annan glädjetår. I tuff konkurrens tog Isakgårdens stora stjärna, Barbie 2404, hem det ärofyllda priset årets SARA-ko 2013. Hon kan alltså titulera sig Sveriges bästa Holstein.

2403 Barbie, fjärdekalvare placerade sig på tredje plats, med bästa juver i klassen.

2404 Barbie, femtekalvare och SARA-kandidat inledde torsdagen med att bli framröstad som folkets val av bästa SARA-ko. Under fredagen fortsatte framgångarna, då hon vann sin klass och bästa juver. Hon blev också juverchampion av alla deltagande kor. Förutom dessa fina resultat, vann hon SARA-klassen och priset på 25 000 kr. Båda korna visades av Chris Studer, Canada.

– Caroline Öberg och Christopher Studer gjorde ett fantastiskt jobb med våra kor, tycker Anki Sandin, Isakgården Holstein.

SARA-klassen är en utmärkelse som delas ut till den ko som är frisk, har kalvat många gånger och ger mjölk av hög kvalitet. Dessutom ska den vara vacker. Här ser vi att korna på Isakgården håller en fantastisk kvalitet.

Caroline Öberg visade också kor under fredagen med mycket goda resultat. Jerseykon 2093 Gullros, förstakalvare vann sin klass med bästa juver. Hon blev sedan juver- och grand champion, alltså bäst av alla jerseys! Ägare av Gullros är Toverums Bruksgård, Vimmerby. Holsteinkon Tyra, fjärdekalvare kom tvåa i sin klass (före 2403 Barbie). Även denna vackra ko ägs av Toverums Bruksgård, Vimmerby. Utöver detta visades även andra kor med varierande resultat.

Lördagen fick korna vila, för då var det dags för alla ungdomar att tävla i showmanship. Caroline vann sin klass och tog därmed hem SM-titeln i showmanship med ko för andra gången i rad, förra gången var 2011.

Resan hemåt präglades av trötta men otroligt glada utställare som deltagit på Elmia.
– Vi har haft fantastiska dagar på Elmia, avslutar en upprymd Anki Sandin;
– Superfina kor på plats, och helt underbara människor!

Lastade och redo för hemfärd.

Lastade och redo för hemfärd.

Läs mer: Har Älvsbyn Sveriges bästa kor?

FOTO: Isakgården Holstein

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.