Älvsbyn Sveriges sjätte bästa skolkommun!

Basta_Skolkommun_topp

Från fjortonde till sjätte plats. Älvsbyns kommun var fint placerad i fjol, och avancerar nu ännu mer i listan som rankar landets bästa skolkommuner.

Idag utses Sveriges bästa skolkommun. Lärarförbundet har sedan 2002 rankat Sveriges 290 kommuner för att uppmuntra satsningar på skolan för att ge elever, lärare och skolledare goda förutsättningar.

Redan nu kan vi berätta att Älvsbyns kommun placerat sig på sjätte plats bland samtliga 290 kommuner i Sverige. Värt all beröm och uppmuntran. Här hittar du hela resultatlistan.

Värt att fira med tårta när Älvsbyn blir Sveriges sjätte bästa skolkommun!

Värt att fira med tårta när Älvsbyn blir Sveriges sjätte bästa skolkommun!

Fjorton kriterier avgör vilka poäng som ska räknas samman. Alla fakta är hämtade från Statistiska Centralbyrån, Skolverket, Lärarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Statistikföretaget Statisticon sammanställer och presenterar resultatet av granskningen. Här kan du läsa mer om kriterierna.

Enligt Leif Johansson, docent vid Lunds universitet, kan alla kommuner som väljer att satsa på skolan, lyckas väl i Bästa skolkommun. Han genomförde 2009 en utvärdering av undersökningen. De kommuner som arbetar långsiktigt med att satsa på skola och utbildning har större möjlighet att placera sig i toppen av listan, men alla som väljer att prioritera skolan har samma möjlighet till en framskjuten placering.

Genom att uppmärksamma den goda skolan sätter man också fokus på kommunens ansvar som skolans huvudman. Förutom årets skolkommun, utses även årets skolförbättrare, alltså den kommun som klättrat mest på listan sedan föregående år.

Vi har sökt skolchef Jan-Erik Backman och återkommer med hans kommentar.

FOTO: Lärarförbundet

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.