Älvsbyn klart för spel i division fyra

10 OKT 2013
Skrivet av :

Älvsbyn spelar i division fyra kommande säsong. Det står klart sedan tävlingskommittén för Norrbottens Fotbollsförbund fråntagit Norrfjärden poängen i sista kvalmatchen mot IFK Luleå. Detta innebär att Älvsbyn hamnar tvåa i tabellen och går tillsammans med IFK Luleå upp ett pinnhål i seriesystemet.

Älvsbyn kan fortsätta jubla! Laget är klart för division fyra.

Älvsbyn kan fortsätta jubla! Laget är klart för division fyra.

– Gud så skönt, säger styrelseledamoten Helena Norberg.

Kvalspelet innebar stor dramatik. Inte minst den sista omgången. Älvsbyn spelade 1-1 mot Luleå FF och trodde att avancemanget var klart. Men då vände Norrfjärden underläge 0-2 till seger med 3-2 i bortamatchen mot IFK Luleå. Det innebar att Norrfjärden gick upp på samma poäng som Älvsbyn. Båda lagen hade också samma målskillnad, men Norrjärden gjorde fler mål och vann dessutom straffsparksläggningen i matchen mot ÄIF.

Men sedan visade det sig att Norrfjräden använt sig av en spelare i sista matchen som borde ha varit avstängd efter att dragit på sig två gula kort i de båda inledande kvalmatcherna. Därför dömer Norrbottens Fotbollsförbund IFK Luleå som segrare i matchen med 3-0.

Nu verkar det som om Älvsbyn tagit sig till division fyra även på sportsliga grunder. Om något av Norrbottenslagen Heden, Skogså eller Ersnäs vinner kvalet till division tre går även trean från Älvsbyns kvalgrupp upp en division. Enda Västerbottenslaget, i kvalgruppen till trean, är Lycksele som förlorade första matchen på hemmaplan mot Ersnäs med 1-4. Det gör att nya trean i ÄIF:s kvalgrupp, Luleå FF, också ser ut att få en plats i fyran.

Sedan bör Fotbollsförbundet fundera över en sak; ska verkligen ett lag som vinner serien behöva kvala? Borde inte ett lag som vunnit serien vara berättigat till avancemang utan kvalspel..?

Helena Norberg är tillbaka i spel för damerna efter barnafödande. Kommande säsong ser riktigt lovande ut även för damerna.

Helena Norberg är tillbaka i spel för damerna efter barnafödande. Kommande säsong ser riktigt lovande ut även för damerna.

Även på damsidan ser det ljust ut för Älvsbyfotbollen. Laget gjorde en fantastik höst och säkrade nytt kontrakt i division två med bred marginal. Om Älvsbyns damer spelat lika bra på våren hade laget krigat i tabelltoppen. Inför nästa säsong ser det ut som om ÄIF får tillbaka ett flertal spelare. Helena Norberg var med i truppen de sista matcherna efter barnafödande, Evelina Pettersson är tillbaka efter en korsbandsskada. Likaså hoppas klubben att Hilda Granström hinner rehabilitera sig från sin korsbandsskada. Dessutom hoppas ÄIF på tre återvändare; Anna Berglund, Piteå, Johanna Björk, Piteå Södra och Nina Norberg, Infjärden.

 

Nedan kan du se tabellen från Älvsbyherrarnas kvalgrupp som den ser ut efter justeringen:

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.