Älvsbyn blir en profil fattigare

31 OKT 2013
Skrivet av :
Randolf Eriksson har gjort sitt sista arbetspas åt Älvsbyns kommun. Nu väntar nya uppdrag i Umeå.

Randolf Eriksson har gjort sitt sista arbetspas åt Älvsbyns kommun. Nu väntar nya uppdrag i Umeå.

Randolf Eriksson, näringslivssekreterare, har gjort sitt sista arbetspass på Älvsbyns kommun. Nu väntar nya spännande uppdrag i Umeå. Han ska bland annat leda projekt åt Hilding Holmqvists fastighetsbolag.

– Jag gillar utmaningar och det här blir en ny, säger Randolf, som under sin tid i kommunen framförallt utvecklat Storforsen till ett attraktiv turistmål och gjort Älvsbyn till en metropol för filmindustrin.

 

Randolf Eriksson är en känd profil och en omtyckt sådan trots att han själv aldrig gillat att stå i rampljuset. Men hans brinnande engagemang i flera projekt har smittat av sig. Storforsen har varit ett av hans skötebarn. Under hans tid har området utvecklats till ett än mer välbesökt och omtyckt turistmål. Mycket tack vare Randolf har filmbolagen valt Älvsbyns som bas för sina produktioner. Det har genererat tusentals gästnätter.

– Men att vi fått filmfolket att trivas så bra här i Älvsbyn beror inte bara på mig. Det är tack vare alla vänliga älvsbybor, duktiga företagare och inte minst Mikael Engsell, chef på Polar Hotell, säger Randolf på sitt sedvanligt ödmjuka sätt.

Hur känns det att ha gjort sin sista arbetsdag som näringslivssekreterare på Älvsbyn kommun?

– Självklart är det lite blandade känslor. Älvsbyns kommun har varit en bra arbetsgivare. Annars hade jag aldrig stannat i 35 år. Det har hänt mycket under mina år här i Älvsbyn. Jag kan säga att allt var inte bättre förr. Många positiva saker har hänt.

Vem ska kunna ersätta dig?

– Det finns alltid andra krafter som kan ta över. Om en vecka är jag glömd. Tro mig. Så är det.

Vad kommer du att sakna mest?

– Självklart finns en stor del av mitt hjärta i Storforsen. Men jag kommer också att sakna arbetskamrater och alla vänliga älsvbybor. Vad beträffar Storforsen så har jag ju lagt ner mycket tid även ideellt. Exempelvis har inte konserterna med Diggiloo legat under kommunen. Så där har jag offrat semesterdagar i utbyte mot några biljetter för familjen.

Du lyckades också locka radioprogrammet ”Ring så spelar vi” att sända från Storforsen Hotell. Hur kom det sig?

– Det var egentligen en idé som Birgit Nilsson presenterade. Och efter ett antal förfrågningar så kom de upp med sin produktion. Det blev ju en formidabel succé med drygt två miljoner lyssnare. Det var bra PR för Storforsen och Älvsbyn något som också märktes på besökssiffrorna säsongen efter.

Kommer du att jobba vidare med någonting i Älvsbyn?

– Jag ska avsluta projektet med Entreprenörscentra. Det är också en sak jag brinner för. Nyföretagande är spännande och viktigt för bygden.

När går flyttlasset?

– Vi har redan en lägenhet i Umeå. Men min fru, Margareta, ska arbeta kvar som lärare läsåret ut. Sedan ska vi sälja villan. Då blir det lägenheten i Umeå, där vi har ett av våra barn, och stugan på Trundön som blir våra tillhåll.

Randolf Eriksson är inte den ende som slutar på näringslivsavdelningen. Även landsbygdsansvarige Christoffer Björkman flyttar. De ersätts av Ulrica Hamsch och Sofia Sundh.

– Hur rollerna fördelas mellan dem vet jag inte. Men det blir säkert jättebra, tror Randolf, som lämnar en massa positiva avtryck efter sig.

Randolf Eriksson har i många avseenden bidragit till utvecklingen av Älvsbyns kommun.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.