Älvsbygymnasterna intog prispallen

16 OKT 2013
Skrivet av :
Älvsbygymnaster. Från vänster: Linnea, Kajsa, Elise, Jenny, Elin, Anna.

Älvsbygymnaster. Från vänster: Linnéa, Kajsa, Elise, Jenny, Elin, Anna.

Guld, silver och brons blev det för Älvsbyns tre par vid Parcupen i Kiruna under söndagens tävling. I Lagcupen visade de yngre flickorna framfötterna, men med decimerade lag hade de inte någon chans i lagtävlingen.

Älvsbygymnasterna ställde upp med tre par och två lag när GK Norra Norden arrangerade årets Lag- och Parcup med rekordmånga startande. Över 150 gymnaster från Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur, Boden, Älvsbyn och Luleå deltog vid säsongens första tävling i Artistisk Gymnastik.

I Parcupen startade 21 gymnaster fördelat på 11 par. Där tävlade varje gymnast i paret på två redskap var, så att paret vid tävlingens slut hade tävlat alla fyra redskap inom disciplinen. Älvsbygymnasternas par med 20-åriga Anna Nilsson och 19-åriga Elin Bergvall tog hem guldet med 46,85 poäng efter bra insatser från båda tjejerna. Anna Nilsson gjorde en mycket bra tävling på sina två redskap bom och fristående där hon fick bästa individuella poäng efter två fallfria serier. Elin Bergvall fick, trots ett fall i barr, tredje bästa poäng på hopp och barr.

Älvsbygymnasternas snart 15-åriga Jenny Knuts och 13-åriga Elise Pettersson tog silver med 45,00 poäng efter starka insatser från båda tävlanden. Jenny utförde en fallfri serie i barr vilket ledde till dagens bästa barrpoäng och efter ett fall på bom fick hon andra bästa poäng på redskapet. Elise fick andra bästa poäng på hopp och efter att ha klarat en nyinsatt volt på friståendet fick hon fjärde bästa poäng där.

Elise Pettersson på fristående i Kiruna.

Elise Pettersson på fristående i Kiruna.

Älvsbygymnasternas par med 14-åringarna Linnea Åberg och Kajsa Söderberg fick brons med sina 42,85 poäng. Linnea hade dagens bästa poäng i hopp och tredje bästa poäng i fristående. Kajsa Söderberg hade ett fall i barr och fick fjärde bästa poäng på redskapet. Efter tre fall på bommen fick hon, trots det, femte bästa poäng på redskapet.

Kajsa Söderberg i barr.

Kajsa Söderberg i barr.

I Lagcupens klass 1 startade 26 lag med sammanlagt 96 gymnaster. Där deltog Älvsbygymnasternas 9-åringar Hanna Andersson och Elsa Lundberg. Eftersom ett lag normalt består av fyra gymnaster som tävlar på alla redskap, där de tre bästa poängen räknas på varje redskap, visste flickorna att de inte hade någon chans i lagtävlingen. Men det hindrade inte våra yngsta gymnaster. De gjorde sitt bästa, och lyckades individuellt mycket bra. Elsa fick dagens 4:e bästa poäng och Hanna den 10:e bästa. Bägge två var mycket nöjda med sina insatser och är steget närmare att flyttas upp till nästa nivå.

Hanna Andersson och Elsa Lundberg.

Hanna Andersson och Elsa Lundberg.

Hanna Andersson på fristående.

Hanna Andersson på fristående.

I Lagcupens klass 2 startade 4 lag med sammanlagt 21 gymnaster. Älvsbygymnasterna hade ett decimerat lag även i denna klass, bestående av 11-åriga Carmen Efverström, 10-åriga Frida Engman och 9-åriga Embla Lundström. Även dessa tre flickor gjorde en bra tävling, men de kunde inte mäta sig med övriga föreningars 4-mannalag och slutade på en fjärde plats.

Från vänster: Frida Engman, Embla Lundström och Carmen Efverström.

Från vänster: Frida Engman, Embla Lundström och Carmen Efverström.

En bra dag för Älvsbyns gymnaster, kort sagt!

Frida Engman på bom.

Frida Engman på bom.

TEXT: Brittmari Åberg
FOTO: Anders Åberg

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.