Älvsbybo vald till världspresident i CONIFA

11 OKT 2013
Skrivet av :

Tidigare älvsbybon Per-Anders Blind har av, medlemsförbunden, valts in som världspresident i fotbollsorganisationen CONIFA.
– Fantastiskt kul och jättespännande, tycker Per-Anders.

Per-Anders Blind 2
CONIFA är en förkortning av Confederation of Independent Football Associations och skall vara den ledande organisationen för fotbollsförbund utanför FIFA.
– Vi fungerar likt FIFA som en paraplyorganisation för olika medlemsförbund för att stärka dem på en global arena och skapa förutsättningar för att spela internationell fotboll. I programmet finns Fotbolls VM, kontinentala mästerskap, turneringar/cuper, kulturarrangemang, ungdomsutbyten som ofta skall vara TV sända, berättar Per-Anders.

 

Per-Anders Blind

Per-Anders Blind

Lokalt känner många till Per-Anders Blind som en duktig fotbollsdomare.
– Det var också i den rollen jag halkade in på det här området. Jag följde med vårt samiska landslag till en turnering. Då ville turneringsansvariga även att varje lag skulle ta med en domare. På den vägen är det.
CONIFA representerar olika etniciteter och folk som inte kan delta i FIFA:s turneringar. Exempel på detta är det samiska landslaget och kurderna.
– Det finns 5 500 olika etniciteter i världen. De representerar många människor. Det finns exempelvis 40 miljoner kurder i Iran, Irak, Syrien och Turkiet. Tamilerna på Sri Lanka uppgår till 74 miljoner.
Engagemanget är stort.
– Ja, så blir det när man representerar ett folk lika mycket som ett förbund, menar Per-Anders och fortsätter:
– Lag och fotbollsförbund utanför FIFA har saknat en internationell organisation som operativt kan stötta upp denna utveckling. Sedan flera år tillbaka har jag varit internationell domare på denna arena, men den tidigare organisationen föll samman på grund av inre stridigheter i februari 2013. Sedan dess har jag aktivt arbetat för att bygga upp en ny global organisation med 100 procent demokrati och transparens.
Arbetet med att bygga den nya organisationen inleddes med att mobilisera det internationella nätverk som byggts upp under de tidigare åren och därefter sätta en juridisk plattform, som den nya organisationen kunde ta avstamp från.
– Den 6:e Juli 2013 hade CONIFA sin första Generalförsamling på Isle of Man (England), där jag enhälligt blev invald som världspresident av medlemsförbunden. Det primära arbetet är att bygga upp en ”global awarness , credability and trust”, så medlemsförbund, sponsorer och övriga intressenter hittar till oss.
Närmast väntar CONIFAS världsmästerskap i fotboll som avgörds i Östersund till sommaren. Totalt medverkar tolv lag från hela världen. Samerna är ”värdland” och har därför automatiskt en plats i VM-sluspelet.
För att läsa mer, besök www.conifa.org

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.