Uppskattat välkomnande i Koler

Paulo visar glatt sin present från Älvsbyn. Mössan åkte på direkt.

Paulo visar glatt tummen upp för sin present från Älvsbyn. Mössan åkte på direkt.

Ikväll har Piteå kommun och Älvsbyns kommun arrangerat en välkomstceremoni för vindkraftsbyggarna i Koler. Partajet inleddes klockan 19 på Villa Västan.

Piteå och Älvsbyns kommuner har med evenemanget initierat ett samarbete där man vill lyfta fram vad man har att erbjuda. Information serverades med kaffe och bulla, renklämmor och korv. Och en härlig stämning. Marchallkantad uppfart, eldkorgar för ökad mysfaktor. Grilleldar för både öga och utlovad korvgrillning.

Redan vid ankomsten infann sig stämningen.

Redan vid ankomsten infann sig stämningen.

Alla vindkraftsbyggare som kom erbjöds give-aways från kommunerna. Vår kommun representerades av Birgit Nilsson, ordförande i Älvsby köpmän och projektledare för centrumutveckling i Älvsbyn. Vindkraftcentrum i Barentsregionen, Piteå kommun och Piteå presenterar fanns också på plats.

Jonas Lundmark.

Jonas Lundmark.

– Vi hoppas att det här initiativet kan ge upphov till fler liknande träffar, hoppas Jonas Lundmark, projektsamordnare för Vindkraftcentrum i Barentsregionen.

Arbetarna vid vindkraftparken i Koler kommer från många olika länder; Portugal, Tyskland och Danmark är bara några exempel.

Carlos Vicent från Portugal får presenter från Älvsbyn.

Carlos Vicent från Portugal får presenter av Birgit Nilsson från Älvsbyn.

– Vi har sett många nya saker, berättar Carlos Vicent från Portugal. Han har besökt många delar av Sverige, men Koler är den nordligaste orten.

– Vi försöker att anpassa oss nu när vintern närmar sig, vi är ju inte vana klimatet.

Talmo Reis berättar om vistelsen i Koler.

Talmo Reis berättar om vistelsen i Koler.

För landsfränden Talmo Reis är det första besöket i Sverige. Han anlände den 15 augusti och ska stanna en månad till.

– Allt är annorlunda än hemma i Portugal, tycker han.

– Maten också, flikar Carlos Vicent in, och båda skrattar.

– Den är inte sämre än hemma, bara annorlunda, förklarar de båda.

Talmo Reis gillar älgarna men tycker att det är kallt i Sverige. Båda trivs bra med arbetet och under helgerna kan de åka till Piteå eller Luleå för att roa sig. Vanliga kvällar finns Vindens hus där man kan träna, umgås eller hitta på saker ihop. Idag bor och arbetar nämligen nära 120 personer, från flera olika nationaliteter, i Koler. Jämför det med de ungefär 50 bofasta.

Mingelkvällen var uppskattad från alla håll, och redan nu funderar man på när nästa träff ska arrangeras. Kanske redan innan jul?

FOTO: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.