Tre års fängelse för knivattack och olaga vapeninnehav

18 SEP 2013
Skrivet av :

Tre års fängelse för grov misshandel och grovt vapenbrott. Det blev tingsrättens dom mot den 32-årige man som skar upp ansiktet på en 17-årig invandrarpojke i Älvsbyn och för att han vådasköt sig själv i en trappuppgång med ett vapen han saknade rätt att ha. Den dömde nekar till brott.

Mannens tidigare villkorliga dom förverkas också.

Första händelsen inträffade på försommaren när 32-åringen, av en fastighetsskötare, hittades blodig och med en pistol i sin hand i en trappuppgång till ett av hyreshusen i centrala Älvsbyn. Först misstänktes mordförsök. Men det visade sig senare att 32-åringen vådaskjutit sig själv med ett vapen han saknade licens för.

Ett par månader senare knivskar samme man en 17-årig pojke i ansiktet. Också det i centrala Älvsbyn.

– Jag blev alldeles kall i ansiktet efteråt. När jag satte upp handen mot kinden märkte jag att jag blödde. Det enda jag tänkte var att jag skulle dö, sade 17-åringen under rättegången vid Tingsrätten i Luleå.

Tonåringen är ett ensamkommande flyktingbarn som flytt till Sverige från krigets Afganistan.

– Jag har mardrömmar hela tiden efter det här, berättade 17-åringen för rätten och förklarade att han har ont när han skrattar eller borstar tänderna. Han har också ont i ögonen.

17-åringen får i dag hjälp av psykolog för att bearbeta händelsen.

Upprinnelsen till händelsen var, enligt pojken, att 32-åringen visat honom fingret från andra sidan gatan. 17-åringen trodde att det var ett skämt och gjorde samma tecken tillbaka. Då blev han överfallen och svårt skuren i ansiktet.

Den 32-årige mannen hade vid förhandlingarna i Tingsrätten en helt annan förklaring och menade att han av rädsla bara försökt freda sig med kniven.
Advokat Lars Grönberg ansåg att 32-åringen borde dömas till vård, istället för fängelse.
Men Tingsrätten valde att gå på åklagarens linje.Straffet blir alltså tre års fängelse. Mannen döms också att betala den knivskurne ynglingen 34.700 kronor i ersättning. 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.