Nygammalt Älvsbyhus lockade

27 SEP 2013
Skrivet av :

År 1989 byggde Annelie och Staffan Johansson sitt drömhus på landsbygden i Nybyn. Ett 120 kvadratmeter stort Älvsbyhus med ekonomidel. I fredags, 24 år senare hade de invigning i huset på nytt. Denna gång i ett villakvarter i Älvsbyn. – Och det är fortfarande mitt drömhus, förklarar Annelie.

 _003

Allt eftersom barnen flyttade hemifrån började Annelie och Staffan längta in till centralorten. Till slut bestämde de sig för att göra slag i saken och precis som alla andra packade de ner sitt pick och pack och flyttade – och tog huset med sig.

– Men ni må tro att vi har övervägt det noga, betonar Annelie.

Det var många nyfikna som kom när Annelie bjöd in till öppet hus.

Det var många nyfikna som kom när Annelie bjöd in till öppet hus.

Makarna Johansson hade under en längre tid tittat på begagnade hus som varit till salu och även övervägt att bygga nytt, innan fördelarna att flytta den befintliga villan tog överhand.

– Visst hade det varit smidigt och enkelt att bara kontakta Älvsbyhus lokala säljare och göra en ny husbeställning, det har vi ju själva erfarenhet av, förklarar Anneli och avslöjar att Älvsbyhus har varit en stor inspirationskälla även under det alternativ de slutligen valde.

– Jag har tittat på deras hemsida och hittat inspiration och praktiska lösningar, och med hjälp av den ursprungliga planritningen har jag sedan flyttat på väggar för att skapa ett hem där jag kan tänka mig bo i många år.

För att sätta personlig prägel på huset har Annelie och Staffan valt att flytta väggar och på så sätt skapa en helt egen planlösning.

För att sätta personlig prägel på huset har Annelie och Staffan valt att flytta väggar och på så sätt skapa en helt egen planlösning.

Paret är dessutom väldigt nöjd med tomten, en gammal bortglömd ”skrottomt” där kvarterets grannar tidigare dumpat löv och annat kompostavfall. Efter att ha röjt och donat har det nu blivit en attraktiv tomt som ändå har en liten skogsdunge som avskiljer till närliggande hus.

Med hjälp av lokala hantverkare och leverantörer har de lyckas ro i land projektet utan några missöden.

– Vi har fått fantastiskt bemötande från Älvsbyns kommun, säger Annelie och avslutar:

– En annan rolig och speciell händelse är att den försäljare som sålde huset till oss från första början har varit och hälsat på nu när vi flyttat.

Annelie visar prover på originaltapeten från - 89 för Beatrice Pettersson som arbetar med färgsättning på Älvsbyhus i dag.

Annelie visar prover på originaltapeten från – 89 för Beatrice Pettersson som arbetar med färgsättning på Älvsbyhus i dag.

 

FOTO: Sterling Nilsson

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.