Sökes: historier från förr

historieskatten

Nyligen anlände ett öppet brev till kommuner, äldreboenden och skolor i hela landet. Avsändare är Emely Christensson, 28 år, från Lund.

Emily har dragit igång projektet Historieskatten, som syftar till att glädja äldre, stärka banden mellan generationer och rädda Sveriges skatt av livshistorier.

– Jag tycker det är sorgligt att gamla människor ofta är ensamma. Lika tragiskt är att deras fantastiska berättelser från förr ofta följer dem i graven för att ingen lyssnat eller skrivit ner dem så att man minns, berättar Emely i sitt brev.

– Jag vill ändra denna dystra utgång och visionen är att vi alla ska hjälpas åt att sprida glädje och bevara vårt arv.

Emily Christensson driver projektet Historieskatten.

Emily Christensson driver projektet Historieskatten.

Genom att folk från hela Sverige besöker mor- och farföräldrar eller andra äldre, skriver ner små berättelser och anekdoter kan detta, enligt Emily, uppnås. Med den äldres tillåtelse mailas materialet till historieskatten@gmail.com. Emely Christensson samlar därefter det inkomna materialet för att få det publicerat, antingen i en tryckt bok eller på webben.

– Hela Sverige ska kunna läsa och få nöje av historierna. Tillsammans skapar vi en historieskatt à la 1900-tal, med verkliga sagor om vanliga människor, att läsa för våra barn. Det tycker åtminstone jag vore fint!

Redan nu finns en blogg (historieskatten.blogg.se) och en Facebookgrupp (Rädda vår historieskatt) där många visat intresse att medverka. Emely Christensson har även kontaktat SVT och tidningar i hela landet, men behöver föra budskapet till hela Sverige. Än så länge är projektet nytt, men historier har redan börjat trilla in och tidningsreportrarna avlöser varandra. Ändå behövs mer hjälp.

– Vi har makten att på ett lokalt plan göra projektet möjligt genom att informera, menar Emely.

– Snälla, hjälp mig att föreviga vår sagoskatt för framtiden, innan det är för sent!

Här hittar du utskicket i sin helhet, riktat till kommuner, skolor och äldreboenden.

FOTO: Historieskatten.blogg.se

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.