Räddningstjänsten i Älvsbyn först ut i länet med ungdomsbrandkår.

05 SEP 2013
Skrivet av :

15 ungdomar i Älvsbyns kommun kan komma att bli länets allra första ungdomsbrandmän, detta tack vare ett ideellt samarbete tre brandkollegor emellan.

Förra veckan stod det klart. Älvsbyns kommun beviljade räddningstjänsten i Älvsbyn medel till en ungdomsbrandkår. 15 av kommunens tjejer och killar i åldrarna 11-18 år får därmed möjlighet att under läsåret 2013-2014 kostnadsfritt utbilda sig till ungdomsbrandmän.

– Vi hoppas givetvis på jämställdhet mellan könen och ser gärna att ungdomar med etnisk bakgrund söker, säger deltidsbrandmannen David Berg, som tillsammans med kollegorna Jennie Nordström och Niklas Nilsson driver projektet helt på ideell basis.

Räddnings..

Idén dök upp redan för ett par år sedan. Men enligt David Berg fick den ligga och mogna till sig lite innan Älvsbyn stod redo att sparka igång projektet som kräver en hel del engagemang.

– Vi märker att att det finns ett allmänt intresse från övriga kåren och vi hoppas att vi med tiden blir fler engagerade, säger kollegan Niklas Nilsson.

Än så länge har trion bara mött positiv respons, och vad annat kan tyckas när hela projektet syftar till att stärka ungdomars självförtroende, öka jämställdhet och mångfald och förhoppningsvis leda till framtida rekrytering tinom räddningstjänsten?

– Vi kommer inte att utbilda nya brandmän, men vi vill att ungdomarna ska ha beredskap om vad som bör göras när det sker ett tillbud, förtydligar Niklas Nilsson.

Utbildningen är tänkt att ske en gång per vecka. Instruktörer och ledare är i huvudsak brandpersonal vid räddningstjänsten i Älvsbyn. Efter mycket noggrant planerande är Jennie Nordström färdig med ett upplägg som är tänkt att ligga som grund även för kommande läsår.

– Det känns skönt att ha ett schema att utgå ifrån, och jag tror aktiviteterna kommer att ligga i ungdomarnas intresse, säger hon.

brandman_grupp

Under utbildningen kommer man att gå igenom allt ifrån livräddning, katastrofer och risker i tätort. Teori och praktik kommer att varvas med fysiska övningar, men det kommer också att bli en hel del skoj och lagsporter för att stärka gruppens gemenskap.

– Bland annat planeras några studiebesök och en övernattning på brandstationen, där ett larmscenario troligtvis kommer att inträffa, avslöjar Nordström och fortsätter:

– Både jag och David har varit barn- och ungdomsledare vid flera andra tillfällen och vet hur viktigt det är med samhörighet.

Grunden är nu lagd och vecka 40 är det tänkt att verksamheten ska dra igång.

– Det enda som saknas är ungdomar med ett brinnande intresse avslutar Berg.

Här kan du lyssna på när David Berg besökte P4 Morgon med Tova Nilsson och Johan Winblad fredagen den 6/9. ungdbrand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.