Petters första mål guld värt för Älvsbyn

07 SEP 2013
Här springer sig Petter Westerlund fri på högerkanten och skjuter in segermålet för Älvsbyn i den 86:e matchminuten.

BILDEXTRA: Petter Westerlund gjorde sitt första mål i Älvsbyns A-lag. Ett viktigt sådant. För målet innebar seger med 1-0 (0-0) i seriefinalen mot Vittjärv hemma på Älvåkra under lördagen.

Tränaren Kjell Ernstsson tjatade om fokus inför matchen. Och Petter Westerlund var fokuserad.

– Det gäller att vänta på rätt tillfälle, sade en lycklig segerskytt med ett skratt efter matchen.

Petters mål innebär med största sannolikhet att Älvsbyn bärgar seriesegern och får kvala till division fyra.

Nära för Petter redan i den första halvleken.

Två omgångar återstår av serien. Älvsbyn toppar tabellen två poäng före Vittjärv som dock har en match mer spelad. ÄIF har dessutom tio måls bättre målskillnad än Vittjärv. En poäng räcker alltså för Älvsbyn för att definitivt säkra seriesegern.

Återstående matcher är Brännberg (borta) och Bergnäset II (hemma).

David Johansson var nära att näta.

När lagen sprang in på Älvåkra denna sommarvarma soliga septemberdag var det viktiga för Älvsbyn att inte förlora.

– Men vi siktade på tre poäng från start, berättar Kjell Ernstsson, tränare för ÄIF.

ÄIF-Vittjärv (11)

Och Älvsbyn tog tag i taktpinnen från start. Laget skapade ett flertal chanser under den första halvleken.

Tommy Öhman fälls och det blir straff...

Tommy Öhman fälls och det blir straff…

Den bästa kom i form av en straff sedan Tommy Öhman fällts.

ÄIF-Vittjärv (16)

Viktor Lundström la upp bollen på elvameterspunkten. Han har ju varit säkerheten själv på straffar. Men denna gång blev det fel. Viktor sköt en lam straff där bollen träffade nästan rakt mitt i målet…

…och duktige Kristoffer Häggberg i Vittjärvs mål räddade.

ÄIF-Vittjärv (21)

På returen var både Viktor och David Johansson framme och högg. Bollen studsade som i ett flipperspel…

ÄIF-Vittjärv (23)

men rullader till slut retfullt utanför ena stolpen.

Men sett till chanserna borde Älvsbyn ha gått till pausvila med en ledning på 3-0 eller 4-0.

Kristoffer Häggberg såg ut att växa ut till ett spöke. Älvsbyn har mött Vittjärv två gånger tidigare under denna säsong. Bortamatchen i serien slutade 1-1. Samma resultat blev det i cupen.

Och segern på lördagen satt långt inne.

– Därför var tålamodet det viktiga. Kan vi rulla boll och nyttja kanterna vet vi att Vittjärv tappar ork, förklarade Ernstsson.

Petter på sin högerkant...

Petter på sin högerkant…

Han fick rätt i sin analys. I den 86:e minuten nåddes Petter Westerlund av en ”stickare” på sin högerkant.

Westerlund  sprang ifrån sina motståndarbackar och placerade kyligt bollen i mål. Hans första i A-laget. Och ett välförtjänt sådant. För i denna match kom de flesta av Älvsbyns chanser på högerkanten.

– Jag försökte skapa ytor för mina medspelare, säger Westerlund ödmjukt.

Franklyn Ogbuti hade det hett under fötterna några gånger men klarade situationerna bra.

Vinner Älvsbyn serien, vilket det mesta pekar på, så anser han att laget har goda chanser i kvalet.

– När alla spelare är tillgängliga har vi ett bra lag.

Lördagens uppsättning skulle definitivt inte göra bort sig i division fyra södra. Olle Sundkvist (blivande läkare) opererade först som mittback sedan som mittfältare. Tillsammans med John Sundman bildade han ett mittlås som förmodligen gjort Erik Hamrén grön av avundsjuka.

Viktiga är också hemvändande, tillika umeåborna, David Johanson och Tommy Öhman. Men bäst denna dag var Petter Westerlund som också fick pris som matchen lirare.

Men alla i ÄIF krigade med hjärtat och gjorde en bra match – även om laget ett tag i andra halvlek hamnade väldigt långt ner på egen planhalva.

Priset för matchens lirare?

– Ett presentkort på Sibylla. Så det blir nog ett skrovmål, avslöjade segerskytten.

Men låt oss gissa att segern mot Vittjärv och första A-lagsmålet smakar långt mycket bättre än en dubbel med ost och strips..?