Norrbottenspremiär av I lodjurets timma

_DSC0032

Ikväll samlades över hundra nyfikna biobesökare på Forum i Älvsbyn. Den röda mattan rullades ut, marschaller tändes, drycker hälldes upp och tilltugg serverades. Det var nämligen dags för den efterlängtade Norrbottenspremiären av den danska filmen I lodjurets timma.

_DSC0043

Filmen är baserad på Per Olov Enquists teaterpjäs med samma namn och delar av filmen är inspelad i Älvsbyn. Publiken får bland annat se den lilla byn Alträsk, både på hösten och vintern. Inspelningen startade den 24 september 2012 och exakt ett år efter starten var det dags för premiärvisningen. En av kvällens hedersgäster var skådespelaren Börje Ahlstedt, som föll för den norrbottniska naturen.

– Denna mäktiga natur, skogen, mörkret, en bil som kommer ensam på vägen. Det är bland de vackraste som jag har sett, berättar han.

På plats fanns även producenterna till filmen och representanter från produktionsbolaget Filmpool Nord som berömde Älvsbyn för bland annat sitt värdskap och sin inspelningsmiljö.

– Så till Älvsbyn kommer vi tillbaka, lovar Filmpool Nord:s VD Susann Jonsson.

_DSC0052

Kritiken var god och ett flertal nöjda människor lämnade biosalongen efter filmens slut. En av dom var rekvisitören Staffan Lahti, som arbetade med de svenska scenerna.

– Jag tyckte att den var helt bra. Vanligtvis gillar jag inte att se filmer som jag har arbetat med. Jag är självkritisk. Men den här känner jag att jag är stolt över att ha varit med i, berättar han.

Den vanliga sverigepremiären äger rum den 27 september.

Inslag från Nordnytt

postr_lI lodjurets timma/I lossens time

Regissör: Søren Kragh-Jacobsen
Längd: 93 minuter
Språk: Danska, Svenska
Medverkande: Sofie Gråbøl, Signe Egholm Olsen, Frederik Johansen, Søren Malling och Börje Ahlstedt.

Handling: Psykologen Lisbeth leder ett experiment på en sluten anstalt med traumatiserade och våldsamma interner. Bland de intagna finns en pojke som oförklarligt mördat ett äldre par. Men experimentet tar en illavarslande utveckling och Lisbeth förlorar kontrollen över sin försöksperson. Desperat söker hon hjälp av en kvinnlig präst. I en kapplöpning mot tiden, försöker de två kvinnorna tillsammans förstå pojken och rädda hans sårade själ. Ett möte som visar sig bli livsavgörande för alla inblandade.

Läs vad Nordnytt skriver om filmen

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.