Musikaliska toner spreds över älvdalen

16 SEP 2013
Skrivet av :

Diplomorganisten Katharina Hieke ger konserter regelbundet, både i hemförsamlingen, runt om i Sverige och i utlandet. I helgen var det Norbottens tur att gästas av den fingerfärdiga organisten från Värmland.

Första framträdandet var på en av Sveriges största orglar, den stor orgeln inne på Acusticum i Piteå. Där framförde hon en storslagen konsert med musik av Heiller, Sweelink, Back, Karg-Elert och Durdflé. På lördag stod Älvsbyn på tur, där hon tillsammans med sin man, prästen och den duktige flöjtisten Peter Styrman, bjöd åhörarna på ett fingerfärdigt uppträdande.

20130915_vidsel_034

Sista framträdandet var på EFS Missionshus i Vidsel, där den ordinarie orgeln och även pianot fördes bort för att ge plats åt två stycken tramporglar framme på podiet. På dessa framförde Katharina, tillsammans med vännen och musiklärarinnan Maria Andersson ett arrangerat musikstycke av blandade verk. Deltog vid gudstjänsten gjorde även Stina Andersson på clarinett och Peter Styrman på flöjt. Peter stod även för dagens predikan.

20130915_vidsel_033

– Vi hade oväntat bra uppslutning här i Vidsel, säger helgens initiativtagare Börje Andersson nöjt och menar på att den här typen av gudstjänst lockar ett visst klientel av åhörare.

20130915_vidsel_044

Katharina Hieke är född och uppvuxen i Berlin, där hon fick en gedigen musikutbildning från sex års ålder. Piano var hennes huvudinstrument men på senare år kom hon att gå över allt mer till orgel, varpå hon 2003 tog organistexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sedan dess har hon arbetet som organist i Ramundeboda församling i Laxå. 2006 byggde hon på sina studier med en utbildning till solist i orgelinterpretation, en utbildning som avslutades med ett komplett framförande av Maurice Duruflés orgelverk. I samband med detta tilldelades hon utmärkelsen P A Bergs jetong.

20130915_vidsel_043

 

FOTO: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.