Länstidningarna låser webben

tidning-puff

Norrbottens samtliga länstidningar låser nu sina sajter. Från och med nu börjar det kosta om man vill hitta nyheter från länet online. Först ut är Norrbottens-kuriren och NSD. Piteå-Tidningen följer tätt bakom och inför digitala prenumerationer i höst.

Hittills har webbnyheterna varit gratis för den som velat läsa länstidningarna. Detta trots att det kostar att leverera reportage. När tidningarna i Norrbotten nu minskar i upplaga, väljer de att drastiskt göra helt om. Inom kort låser man tidningssajterna helt för alla andra än prenumeranterna. Oavsett vilken tidning man prenumererar på, kommer man att ha tillgång till den tidningens samtliga nyheter oavsett hur de publiceras.

När internetanvändningen började öka på ett jordskredsartat sätt, blev tidningarna rädda att hamna på efterkälken. Då blev det gratis att läsa det mesta via nätet. Läsare som vant betalat för nyheterna, blev nu bortskämda med gratis information.

– Vi har i snart 20 år gjort våra digitala tidningar till tjänster som skiljer sig från pappret. Nu är de här tjänsterna mogna att ta betalt för, säger Mats Ehnbom, chefredaktör på Norrbottens-Kuriren i artikeln.

För att en papperstidning ska kunna tryckas och distribueras, krävs pengar. Dessa kommer oftast från prenumerationer och annonser.

– Det krävs resurser att bedriva kvalitativ lokaljournalistik. Vi vill fortsätta bevaka Norrbotten, granska länets makthavare, berätta om människorna som lever här och deras tillvaro, säger Kalle Sandhammar, chefredaktör på NSD, till Norrbottens-Kuriren.

Norrbottens media driver både Kuriren och NSD. Bara i år tappar de 8,5 procent av annonsintäkterna jämfört med i fjol. Försäljningen av pappersupplagan har under samma tid minskat med 1,6 procent. Nu hoppas man kunna få in pengar från internetbesökarna också.

Trots att det mesta online är gratis, röner Netflix och Spotify stora framgångar. Det är en av tankarna som gör att man vågar den här satsningen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.