Kvinnojouren och tjejjouren berättade om sin verksamhet

20 SEP 2013
Skrivet av :
Åsa Vedin

Åsa Vedin

Under torsdagskvällen höll Kvinnojouren i Älvsbyn ett informationsmöte på ABF där dom berättade om vad både Kvinno- och Tjejjouren arbetar med och vad man kan göra för att hjälpa dom.
– Vi vill visa att vi finns, berättar Åsa Vedin, Kvinnojourens ordförande.

Kvinnojouren är en organisation som arbetar med att hjälpa och stödja kvinnor som blivit utsatta för psykiskt och fysiskt våld av män. Det finns ett hundratal jourer runt om i landet, ett utav dom är Kvinnojouren Pärlan i Älvsbyn. Kvinnojouren Pärlan startades 1994 och är en ideell förening bestående av en styrelse och ett flertal medlemmar. Föreningen har även två anställda, en på 25% och en på 75%. Resten har andra jobb.

– Så det här är något som vi gör på vår fritid, berättar Åsa Vedin, föreningens ordförande.

Behövs i Älvsbyn

Kvinnojouren hyr en lägenhet i Älvsbyn tillsammans med kommunen där utsatta kvinnor kan tillbringa ett par dagar innan dom slussas vidare till professionell hjälp. Hemmet har plats för en kvinna plus två barn, eller två kvinnor. Ifjol bodde 11 kvinnor och sex barn där i sammanlagt 20 nätter.

– Många av kvinnorna som kommer till oss har barn, berättar Åsa.

Föreningen har ofta fått frågan om det verkligen behövs en jour i Älvsbyn. Ett 40-tal kvinnor sökte stöd under 2012 och 230 stödåtgärder gjordes.

– Så nog behövs det även här, berättar Åsa.

Våld mot kvinnor är uppdelat i två kategorier, psykiskt våld och fysiskt våld. Psykiskt våld menas med att mannen hotar, kränker, isolerar, kontrollerar kvinnans liv, samt bestämmer över hennes ekonomi.

– Det är många kvinnor som kommer till oss som inte har ett eget bankkonto, berättar Åsa.

Efteråt går det psykiska våldet över till fysiskt. Kvinnan blir misshandlad och har inte kontroll över sin kropp. Hon får då utså diverse sexuella handlingar mot sin vilja. Tillslut blir de onormala normalt och kvinnan är fast i en ond cirkel som hon inte kan lämna utan hjälp.

Kvinnojourens uppgifter är att lyssna, stötta, förstå och bekräfta kvinnan. Att vara en stöttepelare och hjälpa henne att komma tillbaka till ett normalt och värdigt liv. Dom följer även med som stöd till olika myndigheter, domstolar och banker.

Tjejjouren – arbetar för jämställdhet

Men det är inte bara kvinnor som blir utsatta, utan även tjejer. Därför startades Tjejjouren Pärlan i Älvsbyn under 2012. Arbetet går ut på att stötta tjejer som har blivit utsatta, antingen av förälder, syskon eller annan person. Man kan även kontakta tjejjouren om man har andra frågor. Man kan vara helt anonym när man tar kontakt med jouren.

Tjejjouren Pärlan fokuserar mest på tjejer i åldrarna 11-20. Målet är att bland annat stoppa trafficking, våldtäkter, misshandel och mobbing. Drömmen är om ett jämställt samhälle.

– Vi vill ha ett jämställt samhälle där tjejer och killar är varandras jämlikar, berättar Linda Sköld, vice ordförande och sekreterare i kvinnojouren och tjejjouren.

Linda Sköld framför datorn

Linda Sköld framför datorn

Framtidsförhoppningarna är att starta en chattfunktion på hemsidan där man kan chatta med personalen, samt att ta sig ut mer i skolorna.

Vill ha fler medlemmar

Både kvinnojouren och tjejjouren söker aktivt efter fler medlemmar. Medlemskap som stödmedlem kostar 150 kronor per år. Då får man två informationsbrev per år och kallelse till årsmöte. Aktivt medlemskap kostar också 150 kronor per år. Som aktiv medlem får Du bland annat fara på utbildningar, föreläsningar och studieresor. Även föreningar är välkomna att stödja jourerna.

_DSC0019

I november kommer kvinnojouren att hålla en föreläsning om så kallad fruimport. Män som far utomlands och hämtar hem kvinnor som får arbeta som hushållerska och som ”mushållerska”.

För den som missade gårdagens föreläsning kan pusta ut, en ny kommer att äga rum den 11 oktober, under psykiatriveckan. Representanter från kvinno- och tjejjouren kommer att berätta om sin verksamhet i Driva AB:s lokaler på Tärnstigen.

_DSC0020

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.