Kattutställning lockade

Katterna på utställningen granskades i uttagningen av klassernas Best In Show.

Katterna på utställningen granskades i  panelen som utsåg klassernas Best In Show.

I helgen har nära åtta hundra katter tävlat om ära, berömmelse och fina priser. Kattklubben Norrskenskatten har arrangerat sin årliga utställning i Arcushallen, Luleå. Självklart fanns Älvsbyn representerat.

Utställare kom från Sverige, Norge och Finland. Nära sextio utställare representerade hemmaklubben, och från Älvsbyn hade fyra utställare åkt för att få ett utlåtande om sina katter. Margareta Karlsson från Nystrand var en av dessa.

Margareta Karlsson med en av sina Norska skogkatter.

Margareta Karlsson med en av sina Norska skogkatter.

– Jag har inte hållit på så länge, mina katter är tre och två år gamla, berättar hon.

Båda Margaretas katter är av rasen Norsk skogkatt. De är båda kastrerade och meriterade sedan tidigare. På lördagen vann GIP S* Gunsmokes Saxon ett certifikat att lägga till samlingen. Kompisen IP SE* Josephines Fina Bore tilldelades samma pris under söndagen.

– En bra helg, jättekul med så bra resultat, menar Margareta och fortsätter;
– Det är roligt att ställa ut, även om det just för deras del inte spelar någon roll i avelssammanhang.

Elva domare av olika nationaliteter hade ett hårt jobb med att utse de bästa katterna. Exteriören bedömdes, och domarna tittar på kattens typ, huvud, ögon, öron, päls, svans och kondition.

I väntan på bedömning sover de flesta katterna. Ägarna dekorerar med ombonade burskynken.

I väntan på bedömning sover de flesta katterna i burar som ägarna dekorerat med ombonade burskynken.

Skogkattslingan firar 30 år under 2013, och hade i samband med utställningen en del extra priser att dela ut. Lördagens bäst pälsade Norska skogkatt blev  IC S*Utblickens Love, ägare Sara Björk. Bäst i ras blev SC FI*Foxy Paw’s Rosy Dawn JW, ägare Karita Sumell.

Publikfavorit blev en svart hona av rasen devon rex.

Publikfavorit blev en svart hona av rasen devon rex.

Förutom de skolade domarna, hade även publiken en del att säga till om. Klubben arrangerade en omröstning om helgens snyggaste burskynke och därtill en tävling där publikens favoritkatt utsågs. IC S* Exaduz Helvetica, en svart devon rex hona, charmade till sig flest röster.

Nästa år blir det åter igen utställning i Luleå, då förhoppningsvis lika många katter anmäls till utställningen.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.