Hoppfulla besked om gruvbrytningen i Laver

27 SEP 2013
Skrivet av :
Helena Öhlund, kommunalråd.

Helena Öhlund, kommunalråd. FOTO: STERLING NILSSON

 

Ju längre ner Boliden borrar och bryter i Laver desto mer stiger kommunens förhoppning om en gruva.

– Känslan är god. Boliden har sagt att Laver passar in i bolagets affärsutvecklingsplan. Mer information får vi om ett par månader, berättade Helena Öhlund, kommunalråd, på fredagens Företagarfrukost.
Sommarens provbrytning är klar och ska analyseras.
– Sedan görs kalkyler som beräknas vara klara i november. Samma månad räknar också Boliden med att lämna in en ansökan om bearbetningskoncession, avslöjade Helena.
Även idéstudien är klar. En rapport av denna väntas före jul. I övrigt är Boliden, av förklarliga skäl, ganska förtegna om resultaten i Laver. Som börsnoterat bolag måste gruvföretaget handskas varsamt med informationen.
– Det är locket på. Men vad vi kan utläsa mellan raderna så går allt enligt planerna, förklarade Helena.
Boliden har tidigare jämfört fyndigheterna i Laver med malmförekomsten i Aitik utanför Gällivare.
– Men Laver blir ett mer komprimerat gruvområde. Därför tittar Boliden på olika tekniska lösningar, lite annorlunda och bättre än dem som gjorts i Aitik.
Älvsbyns satsning på en godsterminal passar också in som hand i handske.
– Det känns bra att vi har den framförhållningen. Boliden pratar om att frakta malmen i slutna containrar vilket gör att vi, till skillnad från bilfrakterna i Kaunisvaara, slipper damm. Men självklart kommer vi att märka av miljökonsekvenser om det blir en gruva i Laver. Fördelen är att inga människor bor i gruvans närhet och Boliden arbetar seriöst med alla miljöfrågor. Det känns tryggt och bra, menade Helena.

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.