Hoppfulla besked om gruvbrytningen i Laver

27 SEP 2013
Skrivet av :
Helena Öhlund, kommunalråd.

Helena Öhlund, kommunalråd. FOTO: STERLING NILSSON

 

Ju längre ner Boliden borrar och bryter i Laver desto mer stiger kommunens förhoppning om en gruva.

– Känslan är god. Boliden har sagt att Laver passar in i bolagets affärsutvecklingsplan. Mer information får vi om ett par månader, berättade Helena Öhlund, kommunalråd, på fredagens Företagarfrukost.
Sommarens provbrytning är klar och ska analyseras.
– Sedan görs kalkyler som beräknas vara klara i november. Samma månad räknar också Boliden med att lämna in en ansökan om bearbetningskoncession, avslöjade Helena.
Även idéstudien är klar. En rapport av denna väntas före jul. I övrigt är Boliden, av förklarliga skäl, ganska förtegna om resultaten i Laver. Som börsnoterat bolag måste gruvföretaget handskas varsamt med informationen.
– Det är locket på. Men vad vi kan utläsa mellan raderna så går allt enligt planerna, förklarade Helena.
Boliden har tidigare jämfört fyndigheterna i Laver med malmförekomsten i Aitik utanför Gällivare.
– Men Laver blir ett mer komprimerat gruvområde. Därför tittar Boliden på olika tekniska lösningar, lite annorlunda och bättre än dem som gjorts i Aitik.
Älvsbyns satsning på en godsterminal passar också in som hand i handske.
– Det känns bra att vi har den framförhållningen. Boliden pratar om att frakta malmen i slutna containrar vilket gör att vi, till skillnad från bilfrakterna i Kaunisvaara, slipper damm. Men självklart kommer vi att märka av miljökonsekvenser om det blir en gruva i Laver. Fördelen är att inga människor bor i gruvans närhet och Boliden arbetar seriöst med alla miljöfrågor. Det känns tryggt och bra, menade Helena.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.