Första frukosten efter sommarlovet

04 SEP 2013
Skrivet av :

Den 19 augusti var det dags för skolbarnen att återvända till skolorna. Den 30 augusti var det dags för företagarna att följa barnens goda exempel. Dom återvände förstås inte till skolan utan istället till den återkommande företagarfrukosten. Ett flertal företagare dök upp på Polar Hotell för att inta en god frukost, diskutera med varandra och berätta hur dagsläget ser ut.

– Nu är vi igång igen, berättar kommunalrådet Helena Öhlund när terminens första möte startade.

Kungligt besök

I mitten av augusti fick Älvsbyn besök av Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Kungaparet for då runt och besökte olika platser i kommunen. Bland annat så besökte dom Storforsen, Arctic Falls och Kyrkmalmen.

– Det var ju en stor händelse för Älvsbyn och för mig. Jag är imponerad över kungaparets arbete, speciellt drottningens, berättar Helena. Hon reagerade extra mycket på den värme och omtanke som drottningen utstrålade.

Helena berättade även om projektet Kreativa byar där hon har varit runt i Vidsel och Vistträsk för att bland annat ta reda på vad som kan förbättras. Många förslag om förbättring av byarna har kommit in till Kommunstyrelsen. I slutet av september kommer första delen av projektet att avslutas. Då väntar bara verkställandet av de godkända förslagen.

Hon tog även upp att Kommunstyrelsen har klubbat igenom förslaget om att köpa busstationen. Denna kommer senare att förläggas vid järnvägsstationen, där det planerade resecentrumet kommer att äga rum. Kommunen har dessutom ingått ett samarbete med Jokkmokks kommun. Samarbetet går ut på att man ska tillsammans arbeta för att minska koldioxidutsläppet.

Hektisk sommar för Lisa

Under torsdagen höll affärerna öppet extra länge på byn. Detta i och med skördefesten som ägde rum. Lisa Lundström, ägare av Helenas med stil och Skor med stil, meddelade att kvällen blev lyckad. Bland annat så hade Uddens bageri sålt slut bullar på strax över två timmar och mannekänguppvisningen utanför Helenas med stil lockade många intresserade. Hon lät även meddela att det har varit en hektisk sommar. Många kunder har varit förbi och handlat kläder och skor. Många av dessa har varit turister.

– Jag har kört på full arbetsstyrka och lite till, berättar hon.

Vill visa vad som erbjuds

Viktoria Kärrman från Turistinformationen i Storforsen berättade att även där har det varit fullt med turister. Hon berättade även att hon gärna tar emot information och broschyrer från Älvsbyns olika företag som hon sedan kan distribuera till turisterna. Allt för att visa dom vad Älvsbyn har att erbjuda.

Återvänder snart hem

Jonas Wikström, som tidigare jobbat med sin far på Norrlands Grundmontering, tillbringar för tillfället den större tiden nere i Stockholm på arbetsprövning. Men under frukosten berättade han att han kommer att komma tillbaka till Älvsbyn när denna är klar. Och då satsar han på VD-posten i företaget.

Öppnade kontoret

Kenneth Eriksson meddelade att BDX har öppnat ett kontor i lastbilscentralen. Dock så arbetar inte företaget så mycket i Älvsbyn. Istället arbetar dom lite här och var ute i länet.

Fullbokad gala

Elisabeth Nordström från Älvsby-Tryck berättade att alla biljetter till årets Näringslivsgala är slutsålda. Galan kommer att äga rum den 19 oktober i Storforsen. Priser kommer då att delas ut och god mat kommer att intas.

Satsar på vindkraft

För 132 år sedan startades företaget Polarbröd. Elisabet Nilsson Singh berättade att försäljningen går bra och att man har valt att satsa på fabriken i Bredbyn. Företaget arbetar för att fortsätta i minst 132 år till och arbeta för en bättre miljö. Därför har man beslutat att satsa på vindkraft.

En bra sommar för bönderna

Stefan Hardselius från LRF berättade att det har varit en bra sommar för bönderna. Sommaren började fort och spannmålen har vuxit i högfart, vilket är både bra och dåligt. Mycket spannmål resulterar i billigare priser, vilket är bra för mjölkbönderna som kan då köpa billigt foder till kossorna. För bönderna som odlar det är det mindre bra då dom får mindre betalt. Han berättade även att LRF hade belönat Ulf Burström på ICA Supermarket med ett diplom för att han valt att enbart sälja lokalproducerade mjölkprodukter.

– Och det blir ju ringar på vattnet. Vi lever i Älvsbyn och handlar i Älvsbyn, berättar Stefan.

Planerade aktiviteter

Älvsbyns köpmannaförenings ordförande Birgit Nilsson meddelade att föreningen kommer att göra ett besök i Koler när ”vindsnurrefolket” kommer dit. Dom kommer då att ha med sig fika och bilder från Älvsbyn att visa till arbetarna.

Birgit berättade även om den kommande tjejkvällen som kommer att äga rum den 26 september i Älvsbyn. Något kommer även att anordnas för männen, men vad för aktivitet som kommer att bli då vet dom inte ännu. Men dom kommer inte att behöva följa med frugan/flickvännen på shopping.

ICA satsar på större

ICA-koncernen har valt att bygga en ny butik i Älvsbyn och har därför valt att förlägga den på tomten där Lekenskolan stod. Drygt 50 miljoner är satsade och den nya affären kommer att vara 7000 kvadratmeter stor. Då hela tomten är 16000 kvadratmeter hoppas kommunen att fler väljer att bygga där. Speciellt lägenheter till både äldre och yngre.

ÄIF Hockey satsar på Division 3

På plats fanns även Nicklas Nilsson från ÄIF Hockey. Han lät meddela att Ishallen har fått en välbehövlig ansiktslyftning under sommaren. Ett flertal sommarjobbare och arbetare har tillsammans renoverat byggnaden som fyller 30 år.

– Därför har vi fräschat upp ishallen.

Han avslöjade även att seniorhockey i Älvsbyn är tillbaka och kommer att satsa på Division 3. En av spelarna som kommer att lira är Per Larsson, som också befann sig på morgonmötet

Nästa företagarfrukost kommer att äga rum den 27 september på Polar Hotell.

– Vi tycker att det här konceptet är bra, så vi fortsätter med det, berättar Helena Öhlund.

FOTO: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.