Författarbesök på biblioteket

Intresserade bokälskare besökte biblioteket för att träffa Alsterdal.

Intresserade bokälskare besökte biblioteket för att träffa Alsterdal.

Den 23 april firades världsboksdagen i länets alla bibliotek. Då delades 3000 exemplar ut av boken ”I tystnaden begravd”. Författaren Tove Alsterdal har inlett sin turné genom länet, ikväll besökte hon Älvsbyn för att berätta om sina böcker.

I samband med världsboksdagen inleddes läsäventyret Norrbotten läser. Tanken är att så många som möjligt ges tillfälle att dela samma läsupplevelse. Bokutdelningen startade en läsprocess där flera tusen läsare deltagit. Tove Alsterdal reser nu runt i alla Norrbottens kommuner för att berätta och samtala om sin roman I tystnaden begravd.

– Jag vill föra vidare dessa nertystade berättelser, de som ingen lyfter fram, berättar Tove Alsterdal och fortsätter;

– Boken har en stark koppling till min egen bakgrund, min släkt har rötterna i Tornedalen.

Tove Alsterdal läser högt ur boken 'I tystnaden begravd'.

Tove Alsterdal läser högt ur boken ’I tystnaden begravd’.

Kriminalromanen handlar om en ung kvinna i Stockholm, som genom sin mors demens börjar söka sig tillbaka till sina rötter i Tornedalen. Där möts hon av släktens historia, men även berättelser som tystats ner. Huset som modern lämnade är orört, precis som det stod när det övergavs. I ett närliggande hus har en man mördats. Genom romanen får vi veta vad som ligger begravt under ytan.

Boken utspelar sig i den fiktiva byn Kivikangas, några kilometer från Tove Alsterdals ursprungsort Karungi.

– Jag var ju tvungen att hitta på en by, annars kunde jag ju inte mörda vem jag ville, skojar hon och fortsätter:

– Det är svårt att skriva om en ort, speciellt Tornedalen, utan att kunna uttrycka sig fritt. Därför var det bra att hitta på. Vissa av husen i boken finns på riktigt, många i Karungi. Personer i boken har fått karaktärsdrag från livshistorier jag mött under mitt liv.

Stundom allvar, stundom glimten i ögat. Alsterdal gav en levande kväll.

Stundom allvar, stundom glimten i ögat. Alsterdal gav en levande kväll.

Förutom den nedskrivna berättelsen vill Alsterdal också väcka tankar. Vem är jag? Varför är blev jag den jag är? Hur har jag påverkats av min släkts historia? Hur viktiga är våra rötter? Vad vore vi utan berättelserna från förr?

Slutligen kan jag inte annat än att rekommendera boken. Den blir kvällslektyr i mitt hus.


Boken I tystnaden begravd utvaldes av biblioteken för att både författaren och handlingen i boken har anknytning till Norrbotten. Den kan läsas och lyssnas på av nästan alla och är en bra grund för givande samtal.

NorrbottenLaserLogoFörutom läsäventyret arrangerar bibblo även en skrivtävling, där vinnaren kommer att avslöjas på Bok & Bildmässan i Luleå den 19 oktober. Då avslutas också Toves författarresa genom Norrbotten.

På Norrbottensförfattare.se kan du läsa ett utdrag ur romanen och läsa om författaren.

Bibblo tipsar om I tystnaden begravd.


 

Höstens turnéplan

23/9 Arvidsjaur
24/9 Arjeplog
25/9 Jokkmokk
30/9 Älvsbyn
1/10 Boden
2/10 Kalix
3/10 Haparanda
7/10 Överkalix
8/10 Gällivare
9/10 Pajala
10/10 Övertorneå
16/10 Kiruna
17/10 Piteå
19/10 Luleå

FOTO: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.