Folkpartiet satsar på öppen nominering

18 SEP 2013
Skrivet av :
Bild från vänster:  Inger Lundberg, partisekreterare i Folkpartiet i Älvsbyn, Göran Stenlund, ordförande i Folkpartiet i Piteå, Lars-Ingvar Wendt, ordförande i Folkpartiet i Älvsbyn, och Jan Westerberg, vice ordförande  i Folkpartiet i Piteå.

Bild från vänster:
Inger Lundberg, partisekreterare i Folkpartiet i Älvsbyn, Göran Stenlund, ordförande i Folkpartiet i Piteå, Lars-Ingvar Wendt, ordförande i Folkpartiet i Älvsbyn, och Jan Westerberg, vice ordförande i Folkpartiet i Piteå.

Under tisdagseftermiddagen höll Folkpartiet i Älvsbyn och Piteå en presskonferens i Älvsbyn för att berätta om partiets framtidsplan i Norrbottens län, öppen nominering. Detta menas att vem som helst kan nominera människor som dom tror skulle platsa i partiet.

– Vi vill slå ett slag på att ta vara på duktiga människor, berättar Göran Stenlund, ordförande i Folkpartiet i Piteå.

För ungefär ett decennium sedan började Folkpartiet i Skellefteå att anordna öppna nomineringar till partiet. Allmänheten fick då anonymt skicka in nomineringar till de olika partiuppdragen. Resultatet blev positivt och sen dess har fler förbund runt om i landet följt samma väg. Även nu partierna i Norrbotten.

”Det finns alltid någon sakfråga som man brinner för”

Att diskutera politiska åsikter vid matbordet är inte ovanligt. Antingen är man för något eller emot det. För Inger Lundberg, partisekreterare i Älvsbyn, och Lars-Ingvar Wendt, partiordförande i Älvsbyn, var det skolfrågor som lockade dom till politiken. Inger tyckte att skoleleverna inte fick den hjälp dom behövde i skolan och Lars-Ingvar ville stoppa planerna om att lägga ner Musikhögskolan i Piteå. Göran Stenlund var en av många som diskuterade politik vid matbordet. Till sist tröttnade hans hustru på det och sa att han borde ta och göra något istället för att bara prata om det. Vilket han gjorde.

– Det finns alltid någon sakfråga som man brinner för, berättar Göran Stenlund, ordförande i Folkpartiet i Piteå.

Alla är välkomna – unga som gamla

Vem som helst kan skicka in en nominering. För att nominera en person går man antingen in på partiets hemsida och klickar sig fram där, eller så kontaktar man Folkpartiet i Norrbotten, genom mail eller telefon. Sedan går styrelsen igenom namnen och efteråt kontaktas de nominerade av Länsförbundet. Röstningen är helt anonym.

– Öppna nomineringar tycker vi är en demokratisk sak. Alla får vara med och bestämma, berättar Lars-Ingvar Wendt, ordförande i Folkpartiet i Älvsbyn.

Förhoppningarna är att få in fler ungdomar i partiet. Inte som kaffekokare åt dom äldre, utan istället som representanter i Kommunfullmäktige. Man behöver heller inte kunna allt, istället erbjuds man utbildning och mentorskap av sina kollegor.

– Det är intressant, svårt, roligt och utvecklande. Det är roligt att få vara med och påverka, berättar Inger som brinner för sin sak.

Här kan du läsa mer om hur det går till.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.