Ostindiefararen Götheborg anlöpte Luleå

22 AUG 2013
Skrivet av :

BILDEXTRA: Södra hamnen i Luleå står som värd för Ostindiefararen Götheborg under helgen. Knappt en vecka efter de kungliga besöken i Norrbotten så gör den en ståtlig entré under torsdagseftermiddagen,  med kunlig last i samband med invigningen av Södra hamnplanen.

Det var tidigt i maj som Ostindiefararen Götheborg inledde European Tour 2013 – ett fyra månader långt äventyr som har sträckt sig genom nio länder och sjutton städer runt om i Europa. På torsdagseftermiddagen var det Luleås tur och turnéns femtonde hamnstopp och det absolut nordligaste.

Med sig till Södra hamnen i Luleå fanns även H.K.H Kronprinsessan Victoria som vid den officiella ankomstceremonin lade ned en signerad plakett som berättar om när hamnplanen i Luleå:s södra hamn invigdes.

Det är det internationella transportföretaget Greencarrier med verksamhet i Norrbotten – tillika årets officiella Tour Partner, som har möjliggjort Ostindiefararen besök.

– Skeppet är en unik symbol som både förstärker och visualiserar vårt ledord ”Yes, it´s possible!” (Ja! det är möjligt!) och vi är nu mycket stolta över att kunna ta upp skeppet till Luleå, säger Stefan Björk, styrelseordförande och delägare för Greencarrier.

Tillsammans med Greencarrier står Luleå kommun bakom Ostindiefararens besök. Skeppet har blivit inbjudet av staden för att inviga den nya Södra hamnplanen som blir ett torg- och evenemangsområde samt ett parkområde.

– Vi är mycket stolta över att få inviga den nya Södra hamnplanen och ser verkligen fram emot fyra intensiva dagar med många besökare, säger Håkan Beskow, vd för Svenska Ostindiska Companiet – Företaget bakom Ostindiefararen Götheborg.

Under inseglingen med Ostindiefararen Götheborg till Luleås södra hamn deltog H.K.H Kronprinsessan Victoria i samtal med representanter från Ostindiefararen Götheborg, årets officiella tour partner Greencarrier och representanter från Länsstyrelsen i Norrbotten och Luleå kommun. Samtalen handlade om miljöhänsyn i modern logistik, miljösituationen i Bottenviken och skärgårdsutveckling i Luleå skärgård.

Fakta: Läs HÄR

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.