Nya höjder togs när segelflygets dag genomfördes

24 AUG 2013
Skrivet av :

BILDEXTRA: Under lördagen firade Älvsby Flygklubb den årliga dagen ”segelflygets dag”. Klubben höll öppet för allmänheten och erbjöd flygningar för en ringa slant. En del människor dök upp på flygfältet under dagen, men älvsbyborna lyste med sin frånvaro.

– Jag tycker att det är en utmärkt och väldigt bra dag det här. Då får folk se att det är en rolig och bra fritidssysselsättning det här, berättar den erfarna flygaren Thomas Lindgren.

Vädret var optimalt när segelflygets dag genomfördes uppe i Högheden. Stor och fin sol, ett par moln här och där samt en lätt och mild bris. Väl på plats möttes man av ett par entusiastiska flygintresserade människor i alla åldrar. Somliga hade kommit från Boden, vissa från Luleå och ett par från Västerbotten. Dock så saknades kommunens egna innevånare.

Frihet och avkoppling

För en mindre summa fick besökarna följa med upp i luften i ett segelflygplan av modellen DG-500. Väl uppe fick dom njuta av utsikten över Älvsbyn. För att komma upp i luften fick dom bogseringshjälp av erfarna medlemmar ur klubben. En av dom var bodensaren Thomas Lindgren som har närmare 40 års erfarenhet av flygning.

– Det är en frihetskänsla och ger avkoppling, berättar Thomas som använde sig utav ett gammalt besprutningsflygplan av märket Piper Pawnee för att bogsera segelflygplanen.

Trots att så få valde att komma lyfte ändå ett flertal plan från den 800 meter långa banan.

Det minsta planet på fältet

Två av klubbens trognaste medlemmar är syskonen Albin och Elsa Zolland. Syskonen hade kommit dit med deras farmor Lillian och farfar Urban. Farfar Urban är en veteran vad gäller flygning. I dagsläget har han pensionerat sina vingarna och lagt dom på hyllan. Men i slutet av 70-talet fick han upp intresset för flygplan och började därför att flyga. Det intresset har han lyckats smitta av sig på sina två barnbarn som har följt med till Älvsbyns flygfält sen dom var ett år gamla.

– Så dom känner igen sig när dom kommer hit. Dom är vana att vara här, berättar farmor Lillian och skrattar.

Syskonen Zolland hade med sig ett litet radiostyrt flygplan som dom turades om att köra under dagen. Man kan lugnt säga att det var de minsta planet som flög genom Älvsbyns luftrum.

Trots det låga besökarantalet vart det ändå en lyckad dag. Stället gav en familjär känsla och vädret var på topp. Klubben sålde förfriskningar, korv, kaffe och fika. Även humöret var på topp för de närvarande.

Jan Larsson, segelflygchef i Älvsby Flygklubb, var nöjd över dagen. Men han hoppas att fler väljer att komma och besöka klubben, och eventuellt bli medlem. Klubben har i dagsläget ett 30-tal medlemmar. De senaste årens statistik har visat en svag lutning uppåt. Men fler medlemmar välkomnas med öppna armar.

– Det ryms mycket fler, det finns gott om plats, berättar han och lägger till:

– Dom flesta som har åkt vill åka igen. Dom hinner knappt landa så vill dom upp igen. Dom får mer smak.

 

FOTO: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.