Marianne Kortesoja ställer ut på Galleri K

15 AUG 2013
Skrivet av :

BILDEXTRA: Under onsdagskvällen hölls en vernissage i Folkhögskolans konstrum Galleri K. Konstnären heter Marianne Kortesoja och kommer från den finska kommunen Hämeenkyrö, även känd som Tavastkyro.

– Det är alltid så spännande. Jag är vanligtvis inte den som är nervös, men nu är jag det, berättar Marianne Kortesoja ett par minuter innan Galleri K öppnade dörrarna för ännu en utställning.

Utställningen heter ”Nyt ja aina”, vilket är finska och betyder ”Nu och i evighet”. Inspirationen hämtar Marianne från allt möjligt, gammalt som nytt.

– Dom blir inte för gamla, utan dom går att använda om och om igen, berättar hon om alla saker som hon återvunnit till konstmaterial.

En gemensam nämnare i de flesta verken är trä. Vanligtvis använder Marianne sig utav olika maskiner för att forma träet. Men nu har hon även börjat använda sig av kniven.

Tidigare under året frågade hon Monica Johansson, Kultursamordnare på Älvsby folkhögskola, om hon skulle kunna få ställa ut, vilket gick bra. För ett år och två månader sedan flyttade Marianne till Sverige. Då kunde hon knappt fem ord på svenska. Men så fick hon lära sig det svenska språket på folkhögskolan, där hon nu jobbar. Därför känns det lite extra roligt att få ställa ut just där.

– Den här skolan är så fin, det är svårt att sätta ord för vad den betyder för mig. Det är här jag har lärt mig svenska. Skolan hjälpte mig och jag fick mitt liv tillbaka, berättar Marianne.

Ett par utav verken som finns att beskåda på Galleri K är vägglampor med samisk inspiration, trolltrummor och tavlor med naturmotiv. Alla verken har en mening. Exempelvis en tavla föreställande en blå trana som omges av mörk bakgrund. Denna tavla symboliserar ensamheten. Men tranan på bilden inger hopp om att hitta sin själsfrände. Därför valde hon att färga den blå.

En av dom mer udda verken var en skapelse bestående av påsar från Polarbröd. Där hon jobbat tidigare.

– Vi har haft många utställningar. Men aldrig någon i den här stilen, berättar Monica Johansson som var imponerad över verken.

Utställningen pågår enda fram till 28 augusti. Måndag – fredag mellan 08:00 – 15:00.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.