Lockar flickor med teknik på Sommarkurs

10 AUG 2013
Skrivet av :

Att gå i skolan under sommarlovet låter kanske inte så lockande, men för nitton flickor som gått ut årskurs åtta på Älvåkraskolan i våras blev det verklighet. Det hela är en sommarkurs för flickor som skall inspirera till val av teknik i kommande studier.


På Älvåkraskolan har fritidspedagogerna Pia Åhman och Therese Broström under vecka 32 genomfört en Sommarkursen i teknik för flickor. Redan i maj går man ut och informerar om kursinnehållet, därefter har flickorna möjlighet att söka. Normalt tar man in 15 elever, men då årskurs åtta var så liten i våras så fick alla 19 sökande komma med i år.

Från början var det Skolverket som satsade pengar på att genomföra denna sommarkurs, men nu efter åtta år så är det kommunen som satsar pengarna.
– Dessutom så står alla bakom detta, såväl skolchefen Jan-Erik Backman som rektorn Helena Hansson vid Älvåkraskolan stöttar det till 100 %. Även kommunalrådet Helena Öhlund bjuder på busstransporter under detta år, säger Pia Åhman.

Under fjolåret fick även Sommarkursen ett jämnställdhetspris av Kommunen, som då inspirerade till att fortsätta det hela, säger de två fritidspedagogerna som ser en fortsättning av det hela så länge de orkar med.

Vad händer då på sommarkursen, ja man försöker berätta om tekniken i vardagen, var den används och på vilket sätt. Genom egna aktiva experiment så provar man på praktisk teknik med labbsatser. Ett antal studiebesök har också genomförts vid RFN och Teknikens Hus i Luleå samt en excution till Pålsträsk för att prova på kvalitetsmätning av vatten. Även Älvåkraskolans SYO konsulent har bidragit med att ge information och Älvsby Gymnasie har besökts.

På bilderna kan ni se sommarkursens flickor försöka bygga ett självbärande torn som skall bära sig själv och en belastning, detta med sugrör, piprensare och bordtennisbollar.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.