Kungen skrev under

16 AUG 2013
Skrivet av :
Besökarna trängdes för att få en skymt av Kungaparet.

Besökarna trängdes för att få en skymt av Kungaparet.

Uppskattningsvis drygt tusen besökare fanns på plats för att följa promenaden på Kyrkmalmen. Platsen var full av nyfikna rojalister när Kungaparet eskorterades till Älvsbyn av ett polisfölje. 

Kungaparet ser på en bild som visar Kungens farfars besök i Älvsbyn.

Kungaparet ser på en bild som visar Kungens farfars besök i Älvsbyn.

Med pompa och ståt fick Kungaparet se en bild från förr, där Konungens farfar signerade kungastenen belägen på Kyrkmalmen. Under tiden blåste Börje Andersson i näverlur, och därefter sjöng kyrkokören.

Börje Andersson blåste näverlur vid det kungliga besöket.

Börje Andersson blåste i näverlur vid det kungliga besöket.

Sommaren 1927 signerades kungastenen av dåvarande kronprinsparet Adolf VI och hans Louise. Prinsessan Ingrid som sedermera blev drottning av Danmark var också med på resan. Kyrkoherde Tomas Lång berättade varför kungastenen står på den plats den står.

– Dåtidens Älvsbyn hade sitt centrum uppe på Kyrkmalmen, inte som idag längst Storgatan.

Promenaden fortsatte genom folkmassan, och många fick chansen att ta i hand.

Tomas Lång gav Kungaparet och bland andra herr och fru Landshövdning och Älvsbyns kommunalråd en rundtur genom Älvsbyns vackra träkyrka innan sällskapet fortsatte till den väntande lunchen i Församlingsgården.

TEXT/FOTO: Frida Sandman, Robin Nilsson, Sara Bohlin och Sterling Nilsson

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.