Intresset ökar för gymnastik

25 AUG 2013
Skrivet av :

På lördagen bjöds allmänheten in till att fira 70-årsjubileum med Älvsbygymnasterna, genom att man under dagen visade upp sin verksamhet och att de besökande fick prova på redskap och grenar som ingår i träningen.

Brittmari Åberg gläds åt den tillväxt som just nu sker inom Älvsbygymnasterna, främst då inom Bamsegympa med rolig, allsidig motorisk träning för de allra yngsta (3-6 år) i ett samarbete med Svenska Gymnastikförbundet. Men även den kommande satsning på bland annat Parkour som hon hoppas skall öka antalet pojkar i föreningens träningsgrupper.

– Vi har en väl fungerande träningsverksamhet och vi utvecklar oss hela tiden, mot nya mål, säger Brittmari Åberg.

En av Älvsbygymnasternas tidigare duktiga medlemmar Emil Alm har tagit på sig att försöka utveckla träningen i Parkour, vilket kommer att starta under hösten 2013. Intresserade kan hålla ett öga på klubbens hemsida,  mer fakta om Parkour kan du se nedan.

De 70-årsjubilerande Älvsbygymnasterna hade även bjudit in sin 87 åriga medlem Gunnel Nilsson till att berätta om klubbens utveckling genom åren. En utveckling som hon i många fall ser som ”Det 30 åra kriget” mot kommunen.
Där man under många år hade svårt att förstå att gymnastiken var lika viktig som all annan idrott inte minst i förhållande till fotboll och ishockey.

Denna utveckling till en fungerande gymnastikverksamhet började hon med under 1960 talet, men det tog mer än  trettio år för de styrande att fatta innebörden av det hon argumenterade för, därav hennes rubriksättning på talet.

– Därför är det roligt att se vart klubben är idag!  – Jag sågs som en kärring som bara var ute för att skapa konflikter, men jag gav inte upp. – För jag visste vad jag ville, avslutar Gunnel Nilsson.

Fakta

Bamsegympa
Bamsegympamsegympa är rolig, allsidig motorisk träning för de allra yngsta (3-6 år) där de tillsammans med Bamse och hans vänner får prova på olika sätt att röra sig och använda både kropp och knopp! Att ha kul, i lek och rörelse tillsammans med kompisar, att krypa, åla, rulla och kanske uppleva lyckan i att göra sin första kullerbytta – det är Bamsegympa.

Parkour
Parkour ofta förkortat PK, är en disciplin och en metod som går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder. Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer. Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar. En utövare av parkour kallas ”traceur” (man) eller ”traceuse” (kvinna).

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.