Hilda och Santano mittsvenska distriktsmästare

Hilda Öhman hopptävlar med hästen Santano. FOTO:

Hilda Öhman hopptävlar med hästen Santano. FOTO: Stina Olofsson.

Under slutet av juli har älvsbytjejen Hilda Öhman och hennes häst Santano kammat hem fina resultat i hoppning. Distriktsmästare i Mittsverige och inkvalade till 1.40 m-klassen är de nu tillbaka i kommunen.

Hilda Öhman, 17 år, kommer från Älvsbyn. Hon tävlar med Santano för Näsets Ryttarsällskap i Sundsvall, där de har en plats i elitlaget. Santano flyttade till Hilda för ungefär ett år sedan, han är Hildas andra storhäst i ordningen. Tillsammans skördar ekipaget nya framgångar i hoppning.

Den 19-21 juli tävlade paret i Sundsvall, där hemmaklubben är stationerad. Där red de en inledande 1.30 m hoppning på fredagen. Som felfri i grundomgången och omhoppningen kvalade de in till en högre klass; 1.40 m.
– Det var en riktigt bra start på helgen, tycker Hilda Öhman.

Lördagen tävlade de på samma höjd, presterade felfritt även där, vilket resulterade i en tiondeplacering.

Efter helgens tävlingar åkte Hilda direkt till Östersund, där Brunflo Ryttarsällskap arrangerade Distriktsmästerskapen för Mittsvenska Ridsportförbundet. På fredagen skulle Hilda och Santano starta i 1.25 m-klassen, som är första kvalet för senior-DM.

– Jag är egentligen junior, det är man upp till och med 18 år, berättar Hilda och fortsätter;
– Men jag valde att rida med seniorerna, 21 år och äldre, för att de hoppade högre klasser i just DM.

I första klassen blev Hilda och två andra ryttare felfria. Redan då kunde hon alltså bli placerad åtminstone 3:a i DM, som skulle avgöras dagen därpå.

Under lördagen hoppade Hilda och Santano 1.30 m. För att vinna DM var de tvungna att hoppa felfritt, något de lyckades med. Resultatet blev en fjärdeplacering i klassen och en totalvinst i Senior-DM 2013.

Helgen var inte slut där; under söndagen startade paret 1.25 m. Även där hoppades felfritt, vilket ledde till en klasseger! Sammantaget vann Hilda Öhman och Santano Meetingpriset för juniorer, där alla helgens resultat räknas samman.

Hilda och Santano tog storslam i juli. FOTO: Anna Renberg

Hilda och Santano tog storslam i juli.
FOTO: Anna Renberg

Fakta

Namn: Hilda Öhman
Ålder: 17 år
Tävlar för: Näsets Ryttarsällskap

Häst: Santano
Ålder: 12 år
Tidigare meriter: har tävlat upp till 1.45 m med tidigare ryttare

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.