Festmingel för ny konst

En konstnär och hans verk

En konstnär och hans verk

Idag invigdes det första av två planerade konstverk på Knut Lundmarkskolan. Konstnären Fredrik Norén har skapat skulpturen ’Rast’, som uppmuntrar till vila och eftertanke.

Invigningen av konstverket inleddes med att svenska flaggan hissades under en trumpetfanfar framförd av Börje Andersson. Knut Lundmarkskolans rektor Linus Sköld presenterade sedan konstnären bakom konstverket och hälsade honom välkommen att berätta om arbetet bakom.

Börje Andersson trumpetar en fanfar när flaggan hissas

Börje Andersson trumpetar en fanfar när flaggan hissas

I sitt tal till barnen och personalen på skolan, funderar konstnären Fredrik Norén kring definitionen av konst;

– Det kan vara att man lägger till något, tar bort något, eller förändrar något. Det jag tycker är roligt är att man kan se omvärlden på ett nytt sätt. Man tar något vi kan och vet, och förändrar detta. Det kan göra att vi börjar tvivla på vad vi egentligen kan och vet.

Skultpuren kan uppmuntra till att sitta och vila benen, så att man får en stund till vila och eftertanke.

– Här är en skola med många fina lekplatser och gott om utrustning för interaktion. Det kändes viktigt att hitta något som också uppmuntrar till stillhet, tycker Fredrik Norén.

Han menar att skulpturen kan ses som fyra stolar, där den ena är trött och har tagit en rast. Eller tre hela stolar och en trasig. Eller två stolar och en instruktion på hur dessa ska användas. Eller så kan man se skulpturen på sitt alldeles egna sätt.

Efter konstnärens tal tackade kommunalrådet Helena Öhlund och önskade barnen en bra rast. Därefter sjöng barnen Knut Lundmarskskolans egen låt, med text av Inger Öberg. De framförde också en kompisvisa. Dessa musikstycken har blivit lite av en signatur för skolan, och används vid högtidliga tillfällen.

– Personalen håller i denna nyinstiftade tradition, berättar rektor Linus Sköld, som hoppas att den traditionen kommer att fortgå.

FOTO: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.