Bråda tider för skolan i Vistträsk

Överallt syns tecken på ombyggnad.

Överallt syns tecken på ombyggnad.

Förskolan i Vistträsk flyttar in i skolans lokaler. Ombyggnaden är en kamp mot tiden och kommer att innebära en hel del förändringar för både barn och personal. Till det bättre, tror både skolans och förskolans rektorer.

Under veckan färdigställs det sista inför förskolans öppnande på måndag nästa vecka. Klasserna i skolan kommer även fortsättningsvis att vara från förskoleklass till årskurs tre. Tidigare har personalen från fritids haft hand om vissa stängningar på förskolan, den delen underlättas mycket nu när man ryms under samma tak.

– Det blir bra på många sätt, menar skolans rektor Niclas Lyckander och fortsätter;
– Arbetsmiljön blir bättre med fler i personalen, och det blir en annan dynamik när man kan arbeta närmare varandra.

Snickaren Gunnar Berggren spikar lister.

Snickaren Gunnar Berggren spikar lister.

Gunnar Berggren arbetar som snickare, den närmsta tiden jobbar han med att lokalen som tidigare inrymt träslöjdsverksamhet ska bli ett nytt klassrum med dörr till ett mindre grupprum.
– Det blir stor skillnad, det är svårt att tänka sig hur det såg ut här innan, tycker han.

Sommartid brukar kommunens förskolor och fritids hålla stängt under fem veckor, och barn med omsorgsbehov inryms på en enda förskola och ett enda fritids i tätorten. I Vistträsk har stängningen detta år varat i sju veckor för att ombyggnaden ska hinna bli färdig.

Idag är hela skolan en arbetsplats där många yrkesgrupper jobbar hårt för att barnen som kommer på måndag ska ha en färdig miljö att komma till. Inne i förskolans lokaler planerar rektor Marianne Stenvall och förskolans  pedagoger uppackningen av alla inventarier.
– Det är en hel del jobb kvar med innemiljön, men vi kommer att hinna, säger Marianne Stenvall.

Ute är det naturligtvis också en hel del förändringar. Ett nytt staket inhägnar nu både skolgård och förskolans utemiljö. Förskolan fick bland annat med sig sitt klättertorn, men barnen möter också en del nyheter. Just nu är det dock en hel del oljud; gnissel, brummande motorer och en massa vatten och damm avslöjar att bergvärme installeras. Det krävs många borrhål för att värma upp anläggningen. Borrningen har pågått även under helger för att den ska bli färdig i tid.

Borrarna sliter för fullt.

Borrarna sliter för fullt.

Förhoppningsvis finns möjlighet att ordna till utemiljön så pass att även skolbarnen får en trevligare utevistelse.
– Önskemålen från föräldrar och personal är tydliga, man är eniga om att det behövs en trevlig plats även utomhus, berättar Niclas Lyckander.

På måndag slår alltså förskolan upp sina portar. Måndagen därpå är det skolstart. Ombyggnaderna beräknas bli färdiga i tid. Det ser ljust och fräscht ut för byns barnomsorg.

Bildextra:

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.