Älvsby församling rustar för kungabesök

12 AUG 2013
Skrivet av :

2013 är ett historiskt år för Älvsby församling, de firar nämligen 200 år. Med mängder av gudstjänster, musikarrangemang och utställningar, har jubileumsåret präglas av ett högtidligt firande. Och nu stundar besök av H.M Konungen.

 

Pressbild Hovet

Pressbild Hovet

 

Med anledning av Kungens 40 år som statschef, reser Kungaparet under 2013 runt genom Sveriges 21 län. Älvsbyn tillhör en av de orter Kungen besöker under vistelsen i Norrbotten.

– Vi har fått äran att vara en av dessa utvalda orter som Kungen besöker, och det är vi givetvis hedrade för, säger Per Nilsson, projektledare i firandet av Älvsby församling.

Genom att titta på områden som infrastruktur, näringsliv, kultur och arbetsmarknad ska Kungaparet få en så bred bild av Älvsbyn och länet som möjligt. Syftet är att belysa utvecklingen i regionen under de senaste fyrtio åren, och se framtida styrkor och möjligheter.

I en intervju på Kungahuset.se säger Kungen:

– Resorna är en fantastisk möjlighet att under ett år få ett samlat intryck av utveckling och framtid i de olika länen. Vi hoppas få möta så många människor som möjligt. Kvinnor och män, unga och äldre, nya och gamla svenskar, som alla bidrar till att forma vårt land.

Långa förberedelser

Hovet har tillsammans med Länsstyrelsen, Älvsby församling och Älvsbyns kommun, arbetat fram ett intressant besöksprogram under Kungens vistelse i Älvsbyn. Bland annat kommer Kungaparet att besöka Arctic Falls testanläggning och se besöksnäringen vid Hotell Storforsen, vilka är några av de näringar som vuxit sig stora under Kungens tid som regent.

Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund kommer naturligtvis att medverka vid besöket, och hon betonar vikten av ett väl fungerande näringsliv.

– I en liten kommun som Älvsbyn är det oerhört viktigt att vi har starka företag som skapar arbetstillfällen. Utan dem skulle vi nog inte överleva, och därför lägger vi stor vikt på ett väl fungerande samarbete mellan kommun och näringsliv. Vilket har visat sig ge bra resultat.

Egna önskemål

Kungaparet har själva varit delaktiga i programmet och ett önskemål har varit att hålla besöken så publika som möjligt. Därför kommer det i Älvsbyn att ges två olika tillfällen där allmänheten hälsas välkommen; vid Hotell Storforsen och på Kyrkmalmen. Vid båda tillfällen delas det ut vimplar med Svenska flaggan, en timme innan det stundande besöket. Värdar för besöket i Älvsbyn är Kyrkoherde Tomas Lång och Kommunalråd Helena Öhlund.

 

Vid Kyrkmalmen och dess Kungasten, sluter församlingen upp och tar emot Kungaparet. En fanfar kommer att blåsas och kyrkokören ska medverka med sång. Innan kungaparet skriver sina namn på den sten som 1927 signerades av dåvarande Kronprinspar, kommer kyrkoherde Tomas Lång att hålla tal.

Kyrkoherde Tomas Lång

Kyrkoherde Tomas Lång

– Jag kommer att berätta om Kungastenen och Kyrkmalmen, men också om den byggnad vars tillkomst för dryga 200 år sedan blev upphovet till Älvsbyn som regionalt centrum, säger Kyrkoherde Tomas Lång och fortsätter;

– Byggnaden är givetvis Älvsby vackra träkyrka som i år firar 200-årsjubileum.

Efter signeringen kommer kungaparet att ledas av kyrkoherden genom kyrkan innan lunch väntar i församlingsgården.

– Jag hoppas att alla Älvsbybor som har möjlighet, närvarar vid Kungaparets besök, säger Per Nilsson, projektledare för Älvsby församlings 200-årsjubileum.

Att Kungens 40-årsjubileum faller in samma år som firandet av Älvsby församling passar som handen i handsken. Med en rad olika jubileumsaktiviteter under sommarmånaderna har församlingen med besked firat 200-årsdagen. Kungaparets besök blir kronan på verket.

 

Se tidigare artikel om kungabesöket

Läs om jubileumsårets tidigare händelser

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.