Viktor vann igen på hemmaplan

02 JUL 2013
Skrivet av :

STORT BILDEXTRA: Den fjärde deltävlingen i Rallycross SM kördes på tisdagen på Höghedenbanan i Älvsbyn. Värt att notera är att Viktor Johansson ÄMS tog hem även denna andra dag och går på det sättet upp i ledningen av Super Nationell 2400 cc.

Lördagens trea Thomas Öhman fick denna dag se sig besegrad av Fredrik Tiger som tog en andra plats i Super Nationell denna dag, där hans klubbkompisen Linus Westma taktiskt knep segern. Andraplatsen för tiger innebär dock att han tar ledningen i klassen Super Nationell,

Nedan kan du se alla resultat, ett extra stort Bildextra med bilder även på annat som händer en dag på en Rallycross.

Viktor knep segerbucklan

Adrenalinet har pumpat uppe på Höghedens Motorstadion i två dagar. Drygt 2500 människor har passerat genom entrén, 1500 hamburgare har grillats och ett 70-tal förare har tävlat om poäng i Rallycross-SM. En utav dom är älvsbybon Viktor Johansson som tog förstaplatsen i sin klass.

– Det känns jättebra, berättar en glad men kolugn Viktor Johansson innan prisutdelningen.

Innan SM i Rallycross drog igång berättade Viktor Johansson att han skulle satsa på att vinna sin klass. Och det gjorde han. Första dagen började med fina prestationer, medan andra dagen bjöd på lite mildare motgångar efter en punktering i ett tidigare heat. Men han lyckades ändå skrapa ihop några extrapoäng och han tog sig till finalen. Där taktiken var att vinna eller försvinna.

– Då är det bara att satsa på ett kort och försöka vinna starten, berättar Viktor.

I Rallycross kör förarna plattan i mattan den större delen av racet. Bilarna kör i bredställ genom kurvorna och adrenalinet flödar genom kroppen. Förutom i Viktors kropp då.

– Jag håller mig som ganska lugn ändå. Även om någon ligger precis bakom.

Efter två långa dagar kom slutresultatet: Viktor Johansson fick mottaga segerbucklan och en hög med fräscha poäng i 2400-klassen. Och detta på hemmaplan. Nu ligger han etta i sin serie.

– Det känns jättebra. Jag har inte riktigt hunnit landa än, berättade Viktor innan han fick kliva upp på prispallen och stoltsera med bucklan.

Men Viktors bil stannar inte i Älvsbyn. Den 17 augusti kommer nästa deltävling i SM att äga rum i Haninge, Stockholms län. Om Viktor får behålla förstaplatsen eller om han tvingas lämna över den till en annan förare återstår att se. Men han ger inte upp utan en fight. Istället satsar han på att bli svensk mästare.

– Nu ska jag ladda om till nästa SM. Jag satsar på full pott.

En annan tävlande som har slagits om pokalen var arvidsjaurbon Nicklas Nårsa. Men det gick inte som han ville. Bilen skadades mitt i ett heat och styrningen blev lidande. Men trots det är han nöjd över resultatet.

– Det har väl gott hyfsat bra. Med tanke på att jag inte har kunnat träna så mycket, berättar Nicklas och avslöjar att den senaste tävlingen som han deltog i var en folkracetävling som kördes 2003.

Dåligt väder – kan ha bidragit till färre besökare

Under tisdagen dök ungefär 700 besökare upp. När dom anlände till entrén möttes dom av representanter från Älvsby Ryttarförening som tog betalt. Allt för att hjälpa Älvsby MS.

– Det är toppen att vi samarbetar. Det är ett plus plus förhållande, berättar Katarina Gudmundsson som är glad över att få vara med och stödja föreningslivet i Älvsbyn.

Dagens väder pendlade mellan soligt och molnigt. Vinden passerade genom motorstadion och en droppe här och där föll från himlen. Detta kan vara en bidragande faktor till varför så få besökare dök upp under tävlingsdagen.

– Det har ju inte varit så trevligt väder. Men det är roligt att se att så många entusiaster som kommit hit, berättar Katarina.

Från Älvsby MS:s sida har dagarna varit bra. Men några hål i publikläktaren har noterats under tisdagen. Men även om vädret har växlat en aning har en och annan fantast dykt upp.

– Idag kanske vädret har gjort att vi har fått ett litet tapp. Men motorpubliken kommer. Är du intresserad av motor så kommer du, berättar tävlingens pressansvarige Mikael Lindgren.

Drygt 70 personer har arbetat bakom kulisserna under tävlingsdagarna. Funktionärer har arbetat dag och natt för att tävlingarna ska kunnat flyta på så bra som möjligt. Men Mikael Lindgren vill passa på att tacka Älvsbyns Kommun för deras samarbete.

– Utan samarbete med Älvsbyns Kommun blir det inga tävlingar, konstaterar han.

Om Älvsby MS får som dom vill kommer fler stora tävlingar att ta plats i Högheden. Förhoppningarna inför framtiden är att anordna evenemang som Skotercross-, Motorcross-, Folkrace-, Miniracing- och fler Rallycross-tävlingar. Detta är något som klubben ser ljust på.

– Alla grenar ska leva, säger Mikael.

Ingela Strandberg, tävlingssekreterare, har arbetat på högvarv under tävlingsdagarna för att allt ska gå så bra som möjligt. Bollarna i luften har varit många.

– Det har gått bra, men det har varit stressigt. Vi har haft fullt upp, berättar hon.

Under lördagen pågick även den stora fotbollstävlingen Piteå Summer Games (PSG). Detta kan vara en bidragande orsak till varför lördagens publiksiffror inte riktigt höll som klubben hade planerat. Men trots det är Ingela nöjd över resultatet.

– Jag tycker att det har varit bra, fastän vi har slagits med PSG, berättar Ingela.

Se resultatservicen från Deltävling 4 i Rallycross SM.

 

Text och Foto: Robin och Sterling Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.