Vi är på väg till Malung

19 JUL 2013
Skrivet av :

Vi är inte sämre än andra medier, vi är på plats i Malung för att besöka 2013 års upplaga av Svenska Dansbandsveckan och kanske hitta någon eller några Älvsbybor bland de ca 50 000 som förväntas besöka veckan.

Sedan 1986 har tusentals dansgäster vallfärdat till Malung och Svenska Dansbandsveckan, vecka 29. Utvecklingen har varit mycket positiv dessa 27 år. Från sex dansband, två dansbanor och 3.500 besökare till 82 dansband, sex dansbanor och 50.000 besökare!

Under denna fantastiska julivecka invaderas Malung av entusiastiska dansgäster från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland som deltar, sprider och upplever glädje, lust och längtan. Väldigt många Malungsbor hyr ut sina lägenheter, hus och fritidshus och passar själv på att ta semester någon annanstans.  Nämnas bör är att Malung och Älvsbyn är nästa likvärdiga till innevånarantal och att det är minst den tredubbla befolkningen denna vecka.

130715_dansbandsv_klav

Dansbandsbranschens egen skimrande gala genomfördes på söndagen och är en helkväll med festligt mingel, hög stämning och fartfylld show. Sveriges dansbandselit är med på noterna när skimrande Guldklavar delas ut till välförtjänta dansbandsmusiker, ackompanjerat av en fullsatt salong på plats och radiolyssnare i hela Sverige. Danstidningen Får Jag Lov och Svenska Dansbandsveckan i Malung arrangerar och Sveriges Radio P4 direktsände.

Årets Dansband
Lasse Stefanz

Årets Låt
Be mig! Se mig! Ge mig!
Inspelad av Elisa´s
Henrik Sethsson, Thomas Berglund & Elisa Lindström

Årets Album
Genom natten – Titanix

Årets Sångerska
Jenny Salén – Jenny Saléns

Årets Sångare
Hasse Carlsson – Flamingokvintetten

Årets Musiker
Jan-Åke Glavén – Expanders

SR-priset
Dreams

Juryns Specialpris
Atenzia

SKAP-stipendiet
Christer Ericsson
Åsa Karlström

De 82 dansbanden under Dansbandsveckan är

Jenny Saléns – Hedins – Casanovas – Date – Vagabond – Zlips – Levins – Pia Pihlgrens – Tommys – Deléns – Kim & Hallo – Captain Cook – Streaplers – Flamingokvintetten – Arvingarna – Kindbergs – Blender – Sannex –
Bälgtrökken – Fagerströms – Sounders – Junix – Micke Ahlgrens – Chiquita – Sten & Stanley – Matz Bladhs – Jannez – Perikles – Elisa’s – Contrazt – Malungs Dragspelsklubb – Znits – Svänzons – Statuz – Kandis –
Jontez – Lasse Stefanz – Anne Nordsti – Titanix – Scotts – San Marino & Linda – Martinez – Bo Liljedahls orkester – Bob Stevens – Umbrella – Chapelle – Mats Bergmans – Donnez – Larz Kristerz – Drifters –
Barbados – Voyage – Dreams – Voize – Bröderna Lindqvist – Mingos – King Edwards – Alvenfors – Bengt Hennings – Stensons – Fernandoz – Black Jack – Casanovas – Highlights – Excess – Xplays – Starkens –
Per Håkans – Willez – Jhohans – Claes Lövgrens – Blue Hawaii – Sannex – Wizex – Blender – Expanders – Date – Framed – Russindalens spelmän – Canyons – Callinaz – Glennartz

Är det då en överdos av dansmusik eller vad är det om inte en folkfest av enorma mått, men det är den festival i Sverige som ökar mest varje år och inte verkar ha någon osäker framtid.

Från golvtestarna i Malung: Sterling Nilsson(Foto,Text) och Lena Nilsson (Sidekick/Expert)

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.