”Varför inte Konstkollo året runt”

06 JUL 2013
Skrivet av :

BILDEXTRA: För första gången har det arrangerats ett konstkollo för ungdomar mellan 13 och 17 år i Älvsbyn. Kollot avslutades på lördagen med vernissage och en hejdundrandes konstfest i Lomtjärnsparken.

– Det händer så mycket inom konsten i Norrbotten. Därför var det rätt i tiden att instifta ett kollo som ger ungdomar en ingång till kultur, både som framtida producenter och konsumenter, sa Elisabeth Lax, chef för landstingets division Kultur och utbildning när hon öppnade vernissagen för Konstkollot på lördagen.

Drygt 35 elever från hela länet har mellan den 1 och 6 juli, provat på många former av konst och fått uttrycka sig enskilt och i grupp. Del av kollot har genomförts på Älvsby Folkhögskola, men även en del ute bland företagare och på samhället i övrigt. Ett Konstkollo som stötts av landsting, kommuner, företagare och banker i Norrbotten på ett bra sätt vilket lett till inspiration och möjligheter för deltagarna att få prova på en hel del.

En del installationer har dessutom rönt stor förvåning, som fredagens långsamma gång längs Storgatan i Älvsbyn under Knalledagen, då många Älvsbybor undrade vad som hände.

Under en fullmatad vecka har deltagare, pedagoger och konstnärer tillsammans arbetat med olika konstprojekt, i bil, foto, dans, färg o.s.v. Kollot avslutades i Lomtjärnsparken med performance i färg och form, graffiti, installationer m.m. samt syltmåleri för de allra minsta.

På avslutningsdagen tog det roliga slut. Det första konstkollot på Älvsby Folkhögskola är slut. Monika Johansson som jobbat med det hela kan andas ut.

– Det har varit långa dagar, 10-12 timmar, och lite sömn, men oj så kul och lyckat allt blev, säger hon och hoppas på en fortsättning.

Som en av deltagarna också sa:

– Varför inte låta Kollot fortsätta året runt!

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.