Unik utställning i Vistträsk

dejl

Några av deltagarna på det planerade vernissaget, från vänster; Erik Isaksson, Marie Nilsson, Elina Norén, Jennie Roslund, Siv Östergren, Victoria Öhman och Frida Sandman.

Till Vistträskdagen planeras ett ovanligt vernissage. En grupp unga vuxna ställer ut sina alster ihop med sin tidigare lärare Siv Östergren, Älvsbyn.

Tanken till den ovanliga utställningen föddes när ett antal Vistträskare planerade den årliga hemvändardagen.
– Det framkom önskemål om konstutställnin, och jag föreslog att Siv kanske ville ställa ut, berättar Sara Bohlin, som utvecklat tanken vidare.
– Jag vet att Siv varit otroligt omtyckt under sina år som lärare, och att hennes elever varit ovanligt kreativa, både i skolan, men också som vuxna. Det vore kul att visa hur viktigt det är att barn lär sig att våga utveckla sina förmågor.

Alla utställarna har varit elever i Vistträskskolan. Siv Östergren undervisade i de lägre årskurserna och uppmuntrade eleverna att prova olika konstformer. Naturen har också haft en stor del i undervisningen.
– Vi plockade in myror i klassrummet för att se hur de gjorde. Barnen gjorde också jättefina böcker om myrornas liv, berättar Siv. Hon har sedan tiden i Vistträsk sparat många av sina elevers verk.

En hel del olika typer av kreativitet utlovas till utställningen.
– Vi kommer bland annat att visa akryl- och akvarellmålningar, blyertsteckning, glaskonst, kläddesign, innovation och musik, berättar Victoria Öhman, en av Sivs tidigare elever. Victoria kommer själv att delta med sin keramik.

En del av alstren på plats kommer att säljas, men inte allt.
– Det är svårt att skiljas från vissa saker man gjort, en del grejor följer liksom med, skrattar Siv.

Förhoppningsvis kommer en del av utställarna att finnas på plats ”med hantverk i hand”.
– Det är ett bra tillfälle att göra klart påbörjade grejor som man inte hunnit med, tycker Erik Isaksson, som funderar på att färdigställa en kåsa.

Huruvida Erik hann färdigt eller ej kan man idag följa upp med att besöka Vistträskdagen som pågår mellan klockan 11.00-14.00

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.